Keynesyen ve neo-klasik yaklaşımlarda finansal sistem ve iktisadî büyüme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014

Authors

Erdem, Ekrem
Dumrul, Cüneyt

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Finansal sistemin iktisadî büyüme üzerindeki etkileri 19. yüzyıldan beri iktisat literatüründe irdelenmektedir. Bu çalışmada iktisat tarihinde ön plana çıkan iki ekol olan neo-klasik ve Keynesyen yaklaşımların büyüme modellerinden yararlanılarak finans-büyüme ilişkileri ele alınacaktır. Çalışmanın amacı finans büyüme konusunda bu iki yaklaşımın karşılaştırılma olanağı kazanılmasıdır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, neo-klasik yaklaşımda finans sisteminde liberal politikaların uygulanması iktisadî büyümeyi olumlu etkileyeceği iddia edilmektedir. Keynesyen içerikli teorilerde ise, finans sektörü iktisadî büyümede istikrarsızlık kaynağı olabileceği için bu sektörün kamu müdahalesi altında olması gerektiği iddia edilmektedir.
The effects of financial system on economic growth have been examined in the economics literature since the 19th century. This study deals with the finance growth relationship by using the growth models of two prominent approaches in economics: the neo-classical and Keynesian approach. The study aims to compare these two approaches and claims that while in the neo-classical approach, liberal financial policies have a positive impact on economic growth, in the Keynesian approach, financial system may create instability for economic growth and should be under public intervention.

Description

Bu çalışma esas itibariyle Cüneyt Dumrul tarafından Prof. Dr. Ekrem Erdem’in danışmanlığında 2010 yılında Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde hazırlanmış olan “Finansal Sistemin Gelişimi ve Ekonomik Büyüme: Teori ve Türkiye Uygulaması” isimli Doktora tezinden elde edilmiştir.

Keywords

İktisadî büyüme, Neo-klasik iktisat, Finans sistemi, Keynesyen yaklaşımlar

Citation

Erdem, E. ve Dumrul, C. (2014). "Keynesyen ve neo-klasik yaklaşımlarda finansal sistem ve iktisadî büyüme". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 33(2), 45-86.