Avrupa Birliğinde parasal süreç ve euro krizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014

Authors

Erdem, Ekrem
Ulucak, Recep

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tüm dünyada günümüze kadar oluşturulan bütünleşmeler içerisinde en ileri düzeyde sosyal, kültürel ve ekonomik alanda bölgesel bir bütünleşme örneği olan Avrupa Birliği bu bütünleşmeyi daha da ileri düzeye taşımak için bugün 17 ülkenin katıldığı bir parasal birlik oluşturarak iktisadi çıkarlarını maksimum seviyeye taşımayı amaçlamıştır. Bu sistemin çalışması için de Birliğin para politikasını yürütecek olan Avrupa Merkez Bankası gibi kurumsal bir altyapı tesis edilmiş ve ortak para Euro’yu kullanan ülkelerin para politikası ve uygulamaları bu kuruma devredilmiştir. Ancak sistemin aksaklıkları 2008 Küresel Kriziyle birlikte daha da gün yüzüne çıkmış ve Euro’nun akıbeti sorgulanır hale gelmiştir. Euro Bölgesi için üye ülkelerin ekonomik olarak heterojen bir yapı göstermesi Euro Bölgesinin optimal olmadığı yönünde iddiaları desteklemektedir. Bunun için atılması gereken en önemli adımlardan birisinin mali federalizm olduğu iddia edilmektedir. Ancak bu durumda bile heterojen yapının gerekli kriterleri yerine getirmede problem yaşayacağı açıktır. Bunun yerine Parasal Birliğin geleceği açısından Ekonomik olarak sağlam bir yapıya sahip olan ülkelerle yola devam etmek yani sepetteki çürük elmaları sepetin dışına çıkarmak daha doğru bir adım olabilir.
The European Union which is most important social, cultural and economic integration type aims own economic benefits to be reached at the maximum, by constituting a monetary union in which joined 17 countries at present. In addition institutional infrastracture have been built like European Central Bank (ECB), and ECB has been assigned Eurozone countries’ monetary policies and implementations. But the malfunctions of this system have evidently arised and the future of the Euro has been questioned in conjunction with 2008 Global Crisis. That the Eurozone countries’ economic structures are nonhomogenous supports the assertions about that Eurozone is not optimum. It’s offered that fiscal federalism is one of the most important solution to sustain the common currency. But even so, this is not sufficient step. Because it’s clear that this nonhomogenous structure has problems in fulfilling the economic criteria. Instead, going on the way with the countries that have strong economic structure, that is getting the bad apples out of the barrel could be a plausible way out.

Description

Keywords

Parasal birlik, Avrupa Merkez Bankası, Optimum para sahası, Euro krizi, Monetary union, Euro crisis, Optimum currency areas, European Central Bank

Citation

Erdem, E. ve Ulucak, R. (2014). "Avrupa Birliğinde parasal süreç ve euro krizi". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 33(1), 19-42.