2017 Cilt 36 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 7 of 7
  • ItemOpen Access
    Belediyelerin finansmanında iller bankası a.ş.’nin rolünün ve belediye yöneticilerinin banka hizmet memnuniyetinin değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Eroğlu, Erdal; Bolaç, Uğur; Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Maliye Bölümü.
    İller Bankası, belediyelerin altyapı ve üst yapı hizmetlerinin finansmanında ve bu hizmetlerin gerçekleştirilmesinde sağladığı danışmanlık, teknik yardım, denetim ve destek hizmetleriyle önemli bir rol üstlenmektedir. İller Bankası daha çok bankacılık hizmetleri ile bilinse de yapılan işlerde teknik bilgi ve donanımıyla ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada İller Bankası’nın belediyelerin finansmanındaki rolü ve İller Bankası’nın gerçekleştirmiş olduğu hizmetlere yönelik belediyelerin memnuniyet düzeyleri analiz edilmektedir. İller Bankası’nın belediyelerin finansmanındaki rolünün değerlendirildiği bölümde, Banka’nın öz kaynaklarından kullandırılan kısa, orta ve uzun vadeli krediler, uluslararası finans kurumlarıyla yürütülen çalışmalar ve genel bütçeden mahalli idarelere aktarılan paylar rakamsal boyutuyla ele alınmaktadır. İller Bankası’nın gerçekleştirmiş olduğu hizmetlere yönelik belediyelerin memnuniyet düzeylerinin analiz edildiği bölümde ise Bursa Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 76 Belediye üst yöneticisine yapılan anketlerden elde edilen veriler yorumlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Bankacılık sektöründe risk odaklı kamu denetimi: Azerbaycan uygulaması
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Mukhtarov, Shahriyar; Mammadov, Zamig; Mammadov, Elvin; Baysal, Bahadır
    Mevcut kaynaklar dikkate alındığında bankacılık sektöründe etkin bir kamu denetiminin gerçekleştirilmedigi görülmüştür. Bu çalışmanın başlıca amacı risk odaklı denetim yaklaşımının benimsenmesinin önemini göstermektir. Bu nedenle, bankacılık sektöründe kamu denetiminin etkinliğinin sağlanması için risk odaklı denetim yaklaşımları incelenmiş olup klasik denetim yöntemleri ile kıyaslanmıştır ve eksik ve üstün tarafları belirtilmiştir. Bu çalışmada risk odaklı kamu denetimi için Bankalarda Risk Yönetimi Sisteminin Değerlendirilmesi (BRYSD) yaklaşımı önerilmiş ve Azerbaycan bankacılık sektöründe uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bankacılık sektöründe Denetim otoritesi olan Azerbaycan Merkez Bankası’nın ilgili birimi tarafından gerçekleştirilen incelemeler esnasında önemli bulgular elde edilmiş, uygulama öncesinde belirtilen hedeflere ulaşılmıştır. Yapılan değerlendirmelere göre, önerilen yaklaşımın risk odaklı kamu denetimi için etkinliği arttıracağı varsayılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Güvenlik perspektifinden ekonomiye bakış: Ekonomik güvenliğin ulus devlete etkilerinin analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Turgutoğlu, Kenan; Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı.
    Tarihin her döneminde iktisadi ve politik bağlamda “doğal kaynak”, “enerji”, “hammadde tedariki ve güvenliği” gibi ulusal ekonomik öncelikler, uluslararası ilişkiler aktörleri açısından askeri kapasite ve gücün ya da siyasal hegemonyanın devamlılığı için temel faktörler olarak ön plana çıkmıştır. Küreselleşen dünya ile birlikte ulus devletin ve güç öğesinin asli belirleyeni olarak ülkelerin sürdürülebilir ve dengeli bir ekonomik büyüme ile güvenli bir ekonomiye sahip olması kritik bir önem kazanmıştır. Günümüzde ulusal ve uluslararası ekonomi politik riskleri belirleyerek ekonomiyi iç ve dış tehditler karşısında güvende tutma ve ekonomiye duyulan güveni sürekli kılma gibi dinamizm içeren konular ulus devletin bekası için hayati bir gereksinim olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira ulus devletin neoliberalizm dalgası karşısında yaşadığı egemenlik sorunsalını aşmak ya da hafifletmek için ulusal ekonomik çıkarın korunmasına yönelik güvenlik açılımlarının ve stratejilerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda uluslararası ilişkilerde yeni bir perspektif için ekonomi ve güvenlik terminolojisinde disiplinler arası bir etkileşim alanı olan ekonomik güvenliğin unsurları, yapısı ve etkileri ile analiz edilmesi yerinde olacaktır.
  • ItemOpen Access
    Investigation the status of corporate academies in Turkey
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Güldamlası, Gündüz; Çiftçioğlu, B. Aydem; Bursa Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü.
    Now a days corporate academies are an indispensable strategic element for large-scale and development-oriented companies that considering the development strategies established in the continuous learning centric enterprises. Scope of the global competition between companies and rapid technological changes; it is the obligation of companies to establish their own learning systems and to create their own cognitive knowledge abilities. According to Dealtry (2012:16-21), institutional academies are aiming to provide a set of conditions under which the intended senior management can focus on the core executive activities needed to ensure that all managers and staff can reshape the corporate culture and achieve strategic learning suited to the challenging business environment. Therefore, the number of corporate academies in Turkey and in the world is increasing day by day. Where todays, companies think that corporate Academy is an important tool for solving basic sectoral knowledge problems and spreading their own unique self -tested managerial and technical knowledge to its members as well as to its outside cooperation. In this context, the main purpose of the study is to examine the foundation and systems of corporate academies within the companies in Turkey and to evaluate the academies by Jansik, kwakman and Streumer’s corporate academies classification (Jansik et al., 2005:40-57). Research findings indicate that 28 institutional academies studied within the scope of the study mostly positing at operational and tactical classification however a few have reached the strategic level which is anticipated to create strategic advantages for the enterprises mentioned in the related literature.
  • ItemOpen Access
    Toplum için yöneylem araştırması: Eğitimin yönetiminde sistem yaklaşımı uygulaması
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Özkan, Ecem; Sezen, H. Kemal; Bursa Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Ekonometri Anabilim Dalı.
    Eğitim, toplumun yapısını değiştiren ve topluma daha iyi bir yaşam düzeyi sağlayan dinamik bir güçtür. Toplumun gelecekteki ihtiyaçlarını karşılama becerisinden yoksun eğitim sistemi yeniden yapılandırılmalıdır. OECD’nin 2017 yılında yayınladığı raporda bilim adamı yetiştirme potansiyeli bakımından Türkiye listenin sonunda yer almaktadır. Temel alanlardaki yeterlilik düzeylerinin yıllara göre değişimi incelendiğinde ülkedeki eğitimin niteliğinin arttırılması gerekliliği öne çıkmaktadır. Çalışmada, Türkiye’de fen, matematik okuryazarlığı, okuma becerileri temel alanlardaki yeterlilik düzeylerinin yıllar içindeki değişimi PISA verilerine göre genel olarak değerlendirilmiş, eğitimi etkileyen etmenlerin neler olduğuna vurgu yapılmıştır. Etmenlerin sistem üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması, eğitimin niteliğinin arttırılması için nasıl bir eğitim modeli tasarlanmalı sorusuna paydaşlarla (sendikalar, çalışanlar, uzmanlar vd.) görüşülerek cevap aranmıştır. Yine çalışmada sistem yaklaşımının eğitim alanına uygulanabilirliği ve yararları vurgulanmış, örgün eğitim sisteminde matematik eğitimi için bu alanda deneyimli öğretim üye ve elemanlarıyla görüşme yapılmıştır. Ülkedeki matematik eğitiminin iyileştirilmesi için sistem yaklaşımı adımlarının matematik eğitimine uygulanması ile ilgili bir uygulama gerçekleştirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    İslamcılık tartışmaları ekseninde Said Halim Paşa ve görüşleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Özyürek, Alperen; Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı.
    Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmaya yüz tuttuğu son dönemlerinde siyasal ve toplumsal açıdan adeta buhran dönemi içerisinde olduğu bilinmektedir. O dönem buhrandan kurtulma maksatlı arayışların, fikri tahayyüllerin ve bu tahayyüllerden doğan uygulamaların vaki olduğu da malumdur. İslamcılık akımı, bu tahayyüllerin en etkili ve en önemlilerindendir. İslamcılar, devleti yıkımdan kurtarmak için gelişmiş Batı medeniyetini birebir tatbik etme heveslisi olan aydınların karşısına, İslam medeniyetinin temel ilkelerini revize ederek çıkmışlardır. İslamcı aydınlar arasında duruşuyla ve fikirleriyle istisnai bir yer tutan Said Halim Paşa bir takım konularda İslamcılarla aynı görüşlere sahip olmakla birlikte bazı konularda da ayrılığa düşmüş ve bunu eserlerinde açıkça ifade etmiştir.
  • ItemOpen Access
    Belediyelerde insan kaynakları yönetimine geçiş: İnsan kaynakları birimleri ve yöneticilerinin değişen rolü üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Uğur, Adem; Köseoğlu, Dilek
    Türkiye’de yerel yönetimlerde personel yönetiminden insan kaynakları yönetimine (İKY) geçiş, 2000’li yıllarla birlikte girişilen kamu yönetimi reformlarının bir parçası olarak gündeme gelmiştir. 2004-2005 yıllarında gerçekleştirilen yerel yönetimler reformu ile birlikte bu makalenin odaklandığı büyükşehir belediyelerinde İKY fonksiyonları hayata geçirilmiştir. Bu bağlamda, makalede büyükşehir belediyelerinde İK yöneticilerinin İKY’ye yönelik bakış açıları, İK birimleri ve yöneticilerinin rollerindeki değişim ve temel İKY fonksiyonlarının uygulanma düzeyi olmak üzere üç konu araştırılmıştır. Bu amaçla 2012 yılında kabul edilen 6360 sayılı Kanundan önce kurulmuş olan 16 büyükşehir belediyesinin İK müdürlerine ulaşılarak, açık uçlu sorulardan oluşan bir görüşme formunu doldurmaları istenmiştir. Araştırma sonucunda büyükşehir belediyelerindeki İK yöneticilerinin bir kısmının personel yönetimi bakış açısına sahip olduğu, İKY sürecinde personel yönetimi faaliyetlerine İK fonksiyonlarının eklemlendiği, stratejik İKY’yi hayata geçirmek için imkanlar bulunmakla birlikte bütünleşik bir sistemin kurulamadığı ve temel İKY fonksiyonlarının başarılı bir şekilde uygulanması için ilgili kurumun çağdaş yönetim tekniklerine adapte olması ve yasal düzenlemelerin tamamlanmış olması gerektiği bulgularına ulaşılmıştır.