Uluslararası vergi hukukunun kaynakları üzerine bir değerlendirme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013

Authors

Çiçek, Hüseyin Güçlü
Sayın, Sibel Mutlucan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hukukun kaynakları denildiği zaman hukuk kuralının ortaya çıktığı, yargıcın önüne gelen bir meselede uyuşmazlığı çözmek için başvurduğu kaynak anlaşılmaktadır. Toplumsal ihtiyaçlarla birlikte ortaya çıkan hukuk kuralları geçmişten günümüze kadar oldukça çeşitlenmiş ve sınıflara ayrılmıştır. Bu nedenle, ortaya çıkan her hukuk dalı genel hukukun kaynaklarının yanında kendi kaynaklarını da oluşturmuştur. Uluslararası vergi hukuku da sınır ötesi işlemlerin vergilendirilmesi sorunu neticesinde ortaya çıkmış yeni bir hukuk dalıdır. Dolayısıyla küreselleşmenin doğumuyla paralel olarak ortaya çıkan bu hukuk dalının da kendine has kaynaklarının olması kaçınılmazdır. Bu çalışmada, diğer hukuk dallarına göre oldukça yeni bir hukuk dalı olan uluslararası vergi hukukunun kaynakları irdelenmiştir. Bu konu ile ilgili olarak uluslararası metinlerde herhangi bir düzenlemenin yapılmamış olması da konuyu araştırmaya değer kılmaktadır. Çalışmanın sonucunda uluslar arası vergi hukukunun kaynakları açısından, uluslararası hukukun kaynaklarından farklılık göstermekle birlikte hem iç hukukun hem de uluslararası hukukun kaynaklarını bünyesinde barındırdığı görülmüştür.
The concept of the sources of law infers the sources from which the rule of law emerges and that judges refer in case of a lawsuit involving conflicts. The rules of law arisen with social needs have severely diversified and been stratified up until today. Therefore in addition to the common sources of law, each branch of law forms its own source. The international tax law is a new branch of law emerged as a result of the taxation of extra-territorial transactions. Hence, for this branch of law emerged in line with the rising of globalisation it is inevitable that it has its specific sources. In the study, the sources of international tax law, a newer branch of law compared to other branches of law, are examined. The lack of any regulation at the international level makes the issue worth studying. As a result, it is determined that the sources of international tax law differ from international law but incorporate the sources of both domestic law and international law.

Description

Keywords

Uluslararası vergi hukuku, Uluslararası vergi hukukunun kaynakları, International tax law, Sources of international tax law

Citation

Çiçek, H. G. ve Sayın, S. M. (2013). "Uluslararası vergi hukukunun kaynakları üzerine bir değerlendirme". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32(2), 141-169.