Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011

Authors

Umutlu, Göknur
Alizadeh, Neda
Erkılıç, Ahmet Yakup

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, maliye politikasının iki temel aracı olan vergi gelirleri ve borçlanmanın (iç ve dış borçlanma) ekonomik büyüme ile olan ilişkisi, 1990-2008 döneminde Klasik En Küçük Kareler Metodu kullanılarak incelenmiştir. Türkiye ekonomisinde iç kaynaklarla mı yoksa dış kaynaklarla mı büyüme sağlanabileceği oldukça önemli bir konu olmasına rağmen literatürde ortak bir bulgu gözlenememesi araştırmanın motivasyonunu oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda dış borçlanmanın, Borçla Büyüme (Growth-Cum-Debt) Modeli kuramına uygun olarak büyümeyi pozitif etkilediği gözlemlenmiştir. Ancak iç borçlanma büyümeyi negatif etkilemekte, toplanan vergiler ise ekonomik büyüme üzerinde hiçbir etki yaratmamaktadır.
In this study, the relationship between economic growth and the two basic means of fiscal policy, tax revenues and debt (internal and external debt) is investigated in the period of 1990-2008 by using the classical least squares method. The motivation of this study is that despite being an important issue of whether the country will be financed by internal or external resources, any common finding in the literature was not observed. As a result of this study, it is found that foreign debt affects growth positively which supports the Growth-Cum-Debt hypothesis. However, domestic debt affects growth negatively while taxes collected does not create any impact on the economical growth.

Description

Keywords

Ekonomik büyüme, Borçlanma, Vergiler, Economic growth, Debt, Taxes

Citation

Umutlu, G. vd. (2011). "Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30(1), 75-93.