Küresel rüzgar enerjisi politikaları ve uygulamaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011

Authors

Bayraç, H. Naci

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisi kullanımı son yıllarda hızlı bir artış göstermektedir. Dünyadaki bir çok ülke, yerli, sürekli, hammadde maliyeti olmayan, temiz enerji kaynağı olması, dışa olan bağımlılığı azaltması, türbin kuruluşunun hızla gerçekleştirilebilmesi gibi nedenlerle rüzgar enerjisini tercih etmektedir. Rüzgar enerjisinin fosil yakıtlara alternatif olabilmesi ve rekabet edebilmesi amacıyla, dünyada çeşitli teşvik uygulamaları yapılmaktadır. Bu teşvikler aracılığı ile hem rüzgar enerjisine dayalı bir sanayi oluşmakta hem de kullanılabilirliği yaygınlaşmaktadır. Çalışmada dünyada, AB’de ve Türkiye’deki rüzgar enerjisi potansiyeli, kullanımı ve uygulanan politikalar karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir.
The usage of wind energy which is one of the renewable energy sources shows an increase in the last years. Many countries in the world prefer wind energy for the reason of its domestic, continuous and clean energy source, it has no raw material cost, it decreases the foreign dependency and it has a fast tribune setting up process. There are various encouragement applications in the world about if wind energy can able to be an alternative for fossil fuels and can compete with it. Along with those encouragement applications both an industry depending on wind energy is formed and its usability becomes prevalent. In this study, the potential of wind energy, its usage and applied policies are analyzed comparatively in the World, EU and Turkey.

Description

Keywords

Enerji, Rüzgar enerjisi, Rüzgar enerjisi politikaları, Rüzgar enerjisi uygulamaları, Energy, Wind energy, Wind energy policies, Wind energy applications

Citation

Bayraç, H. N. (2011). "Küresel rüzgar enerjisi politikaları ve uygulamaları". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30(1), 37-57.