A virtual organization model for international lcl transportation

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013

Authors

Altuntaş, Ceren
Kurgun, Osman Avsar

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

The main purpose of this paper is to propose a virtual organization (VO) model that will serve for demand and supply match in less than a container load (LCL) transportation market. This VO will act as an e-4PL that coordinates 3PLs who offer LCL services on electronic platform and serve as an electronic marketplace where shippers of LCL cargo and suppliers of LCL services will meet. The model has been constructed through the examination of LCL transportation processes and through the analysis of global examples. The paper combines virtual organization literature with LCL transportation literature and provides a suggestion for the better utilization of the LCL transportation market. The proposed model provides an example for future initatives in the establishment of similar virtual organizations and serves as a solution to the cargo-container matching problem for practitoners in the LCL markets.
Bu makalenin amacı parsiyel konteyner taşımacılık pazarında arz ve talebin eşleşmesini sağlayacak bir sanal örgüt modelinin önerilmesidir. Bu sanal örgüt, parsiyel konteyner taşımacılığı hizmeti veren üçüncü taraf lojistik hizmet sağlayıcıları (3PL- Third Party Logistics Service Provider) elektronik bir platformda koordine edecek bir elektronik dördüncü taraf hizmet sağlayıcı (e-4PL – Fourth Party Logistics Service Provider) olarak faaliyette bulunacaktır. Bu elektronik platformda parsiyel konteyner yükleyicileri ile parsiyel konteyner taşımacılık hizmet sağlayıcıları buluşacaktır. Model önerisi, parsiyel konteyner taşımacılığı süreçleri ve küresel örneklerin incelenmesi yoluyla, geliştirilmiştir. Çalışma ayrıca sanal örgüt yazını ile parsiyel konteyner taşımacılığı yazınını birleştirmiş ve parsiyel konteyner taşımacılığı pazarının daha verimli şekilde yönetilmesine ilişkin çıkarımlarda bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlarının, benzer sanal örgütlerin kurulması için gelecek girişimlere bir örnek teşkil etmesi ve bu örgütlerin yük-konteyner eşleşme sorununa bir çözüm getirmesi hedeflenmiştir.

Description

Keywords

E-Logistics, Virtual organizations, Electronic markets, Less than a container load (LCL), Logistics, Transportation, E-Lojistik, Sanal örgütler, Elektronik pazarlar, Lojistik, Parsiyel konteyner taşımacılığı, Ulaştırma

Citation

Altuntaş, C. ve Kurgun, O. A. (2013). "A virtual organization model for international lcl transportation". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32(1), 185-214.