Tüketici değerlerinin pazarlamadaki yeri ve genç tüketiciler üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Araştırmanın amacı blue jean satın alan ve kullanan 18-25 yaş grubundaki gençlerin sahip oldukları değer yapılarını tespit etmektir. Bu sayede gençlere yönelik pazarlama faaliyetleri şekillendirilebilir. Örnekleme yöntemi kota örneklemesi nedir. Ön araştırma yapılmıştır. Ön araştırmada tespit edilen değerler ile araştırma yapılmış ve veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Pazar bölümlendirmesi çalışması yapıldığından kümeleme analizi tercih edilmiştir. Kümeleme analizi sonucunda tüketici değerlerinin altı ayrı kümede toplandığı tespit edilip, bu kümeler bulundurdukları değerlere göre incelenip yorumlanmıştır. Pazarlama açısından bu kümeler incelendiğinde her kümenin farklı değerlerden meydana geldiği gözlemlenmektedir. Kümelerin içinde bulunan değerlerin küme içinde birbirleri ile anlamlı ilişkileri vardır. Her kümenin bulundurduğu farklı değerler itibariyle farklı talep yapıları vardır. Bu farklı talep yapılarına göre pazarlama karması düzenlenebilir.
The purpose of the research is to find young people’s value structures that buy and wear blue jeans and are aged between 18 and 25. In this way marketing activities to young people can be edited. Quota sampling was used as sampling method. A pilot research was performed. The values which were detected in pilot research were used in research and data were collected with questionnaire method. Cluster analysis was selected in order to define segments. The results of the clustering analysis showed six segments of consumer values. It is seen that six segments differ from each other by different types of values. The values within the clusters are related meaningfully. Therefore each cluster accommodates different demand structure and these structures can be used to build new marketing mixes.

Description

Keywords

Tüketici değeri, Genç tüketiciler, Kümeleme, Pazar bölümlendirmesi, Young consumers, Consumer values, Clustering, Market segmentation

Citation

Dülgeroğlu, İ. (2008). ''Tüketici değerlerinin pazarlamadaki yeri ve genç tüketiciler üzerine bir araştırma''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 27(2), 71-92.