İş ve yaşam tatmininde yoga’nın etkileri üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Yoga tekniklerinin çalışma yaşamının içinde bulunan bireylerin iş tatmini ve yaşam tatmini seviyelerini nasıl etkileyebileceğini araştırmaktır. Çalışma için farklı mesleklerden araştırma için başvuran kişiler arasından homojen olarak otuzar kişilik deney ve kontrol grubu oluşturulmuştur. Bu gruplara araştırmanın başında ve sonunda Brayfield ve Rothe’un iş tatmini ölçeği, Diener’in yaşam tatmini ölçeği uygulanmıştır. Deney grubu aynı zamanda sertifikalı yoga eğitmeni olan araştırmacı tarafından yönetilen 12 haftalık Yoga sınıflarına katılırken, kontrol grubu bu süreçte araştırmayı etkileyebilecek hiçbir etkinliğe katılmamıştır. Araştırma sonunda deney grubu katılımcılarının iş tatmini ve yaşam tatmini seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterirken kontrol grubunda hiçbir anlamlı değişikliğe rastlanmamıştır. Analiz edilen veriler ışığında yoga çalışmalarının çalışanların tatmin seviyelerini arttırıcı bir müdahale yöntemi olarak kullanılabileceği düşünülebilir.
The aim of this study is to investigate how Yoga techniques can effect the job satisfaction and life satisfaction levels of the individuals from occupational life. An experiment and a control group have been composed homogeneously, each consisting of thirty applicants from different professions. Brayfield and Rothe’s Job Satisfaction and Diener’s Life Satisfaction scales have been conducted to each group before and after the research. The experiment group participated in to 12 weeks lasting Yoga classes which have been led by the researcher who is also a certified Yoga instructor. Meanwhile the control group did not attend any programs which might affect the study. After the research job satisfaction and life satisfaction levels of the experiment group improved significantly while no significant improvements were found in all levels with the control group. In the light of all analysis yoga appears to be considered as an intervention technique in order to improve satisfaction levels of employees.

Description

Keywords

Yoga, İş tatmini, Yaşam tatmini, Yoga, Job satisfaction, Life satisfaction

Citation

Duyan, E. C. (2007). ''İş ve yaşam tatmininde yoga’nın etkileri üzerine bir araştırma''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26(1), 25-34.