Tamsayılı programlamada dal kesme yöntemi ve bir ekmek fabrikasında oluşturulan araç rotalama problemine uygulanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde rekabetin artması ve teknolojinin hızla ilerlemesi ile işletmelerin kendilerini sürekli yenilemeleri gerekmektedir. Bu durumda müşteri taleplerinin zamanında ve eksiksiz olarak minimum maliyetle karşılanması büyük önem taşımaktadır. Müşteri taleplerinin zamanında ve en az maliyetle karşılanmasının planlanması için karmaşık bir optimizasyon problemi olan araç rotalama kullanılmaktadır. Klasik araç rotalama problemleri, bir merkez depodan müşterilere minimum maliyetle ürün taşınmasına dayanmaktadır. Maliyetin minimum olması için de, araçların kat ettikleri toplam yolun minimum olması gerekmektedir. Araç rotalama problemleri, 112 acil servis ambulanslarının en uygun yollarının saptanmasında, telefonla çağrılan taksilerde, toplu taşıma sisteminde, eve teslim hizmetlerinde, çöp toplama araçlarının rotalarının belirlenmesinde ve bunlar gibi daha bir çok alanda kullanılmaktadır. Bu araştırmada, bir ekmek fabrikasının 5 satış şubesine ekmek dağıtımı problemi, araç rotalama kullanılarak dal-kesme yöntemi ile çözülmüş, araçlar için en kısa yollar ve rotalar belirlenmiştir.
With increasing of competition and the rapid growth of technology and its increasing usage, firms need to innovate themselves. The objective of vehicle routing is to provide a high level of customer demands while keeping the operating and investment costs as low as possible. The Vehicle Routing is a complex combinatorial optimization problem which has been used in order to plan with overall minimum route cost which service all the demands. Typical Vehicle Routing Problem depends on least cost routes from one depot to a set of geographically scattered points (cities, stores, warehouses, customers). All routes need to minimum in order to minimize customer support costs. Vehicle Routing Problem has been used as designing routes for 112 emergency service ambulance and garbage collection, in calling taxis, mass transportation, home delivery and any other areas like these. In this study, delivery problem to five sales agency in a bread factory has been dissolved using Vehicle Routing and determined the shortest routes for vehicles with branch and cut approach.

Description

Keywords

Tamsayılı programlama, Dal-kesme yöntemi, Araç rotalama problemi, Integer programming, Branch and cut method, Vehicle routing problem

Citation

Başkaya, Z. ve Öztürk, B. A. (2005). ''Tamsayılı programlamada dal kesme yöntemi ve bir ekmek fabrikasında oluşturulan araç rotalama problemine uygulanması''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(1), 101-114.