Türkiye’de dış borçlanma yetkisinin mevzuat ve sorumlu kurumlar açısından değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Dış borçlanmadan sorumlu kamu kurum ve kuruluşları ile bunların görev ve sorumlulukları son yapılan kanuni düzenlemeler ile daha belirgin olarak ortaya konulmuştur. Özellikle 28.03.2002 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren 4749 sayılı “Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”un en önemli özelliği, kamu finansmanı ve borç yönetimi alanında temel kanun olmasıdır. Bu makalede, 4749 sayılı Kanun, 5018 Sayılı Kanun, Anayasalar ve Genel Bütçe Kanunu çerçevesinde dış borçlanma yetkisi incelenmektedir. En başta Hazine Müsteşarlığı olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları dış borçlanmada yetkili kılınmışlardır. Bunlar; Hazine Müsteşarlığı, Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Dışişleri Bakanlığı’dır.
Public bodies and institutions are responsible for external debt, and their duties have been assigned explicitly by the recent changes in laws. Especially, Law no.4749 on the Regulation of Public Financing and Debt Management, was put into effect on March 28 2002, is one of the basic laws of public financial administration and includes provisions of considerable practical importance. In this study, authority of external debt will be examined by considering Law no 4749, Law no 5018, Constitutions, Annual budget laws. Different public bodies and institutions with the Undersecretariat of Treasury have been responsible for external debt. These; the Undersecretariat of Treasury, Council of Ministers, Ministry of Finance, State Planning Organization.

Description

Keywords

Dış borçlanma, Hazine müsteşarlığı, 4749 sayılı kanun, External debt, The undersecretariat of treasury, Law no 4749

Citation

Altundemir, M. E. (2005). ''Türkiye’de dış borçlanma yetkisinin mevzuat ve sorumlu kurumlar açısından değerlendirilmesi''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(1), 83-99.