Liver lead levels of slaughtered cattle in Bursa

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993

Authors

Sayal, Ahmet
Aydın, Ahmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bursa is a city of over two million with enormous environmental pollution problems. Lead, has an important role in environmental pollution, reaches to man with animal originated foods in ecosystems. In the presented research, cattle liver samples were obtained from the animals which had highway feeding. Five liver samples from Çalı, fıve from Akçalar and ten samples from Bursa Meat and Fish Foundation (EBK) slaughterhouses were provided All of the samples were ashed by nitric acid perchloric acid (4:2 v/v) and lead levels were measured by Atomic Absorption Spectrophotometer with graphite furnace. The estimated liver lead levels in Çalı, Akçalar and E.B.K samples were 0.397 mg/kg, 0.270 mg/kg and 0.248 mg/kg, respectively. Comparing to these values with other published data, it was observed that all samples had high lead levels. As conclusion, Bursa and surrounding are getting more polluted. These results were prompted us to carry out further investigation.
İki milyonun üzerine varan nüfusuyla Bursa ciddi çevre kirliliği problemi ile karşı karşıya olan bir şehirdir. Bu kirlilikle önemli rolü olan kurşunun, ekasistemde insana ulaştığı en son nokta hayvansal kökenli gıdalardır. Sunulan çalışmada, anamnez ile şarampol besiciliği yaptığı belirlenen işletmeler ait ineklerden Çalı 'da 5, Akçalar da 5 ve E. B. K. 'da 10'ar adet karaciğer numunesi alındı. Nitrik asit perklorik asit (4:2 vlv) karışımı ile yaş olarak yakılıp, grafit fırınlı Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi yardımıyla kurşun (Pb) miktarları ölçüldü. Çalı'daki numunelerde 0.396 mg/kg., Akçalar' da 0.270 mg/kg ve E.B.K. 'da ise 0.248 mg/kg kurşun düzeyleri saptandı. Çalışma sonucu elde edilen bulgular, literatür verilerinden yüksek bulundu. Bu sonuçlar bizleri daha ayrıntılı çalışmalara yöneltildi.

Description

Keywords

Kurşun, Lead, Environmental pollution, Liver lead level, Çevre kirliliği, Karaciğer kurşun düzeyi

Citation

Tayyar, M. vd. (1993). ''Liver lead levels of slaughtered cattle in Bursa''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 12(2), 16-20.