Paramphistomum'larla doğal enfekte koyunlarda günün değişik saatlerinde dışkıyla çıkarılan yumurtaların sayısındaki değişmeler ve dışkıdaki yumurta miktarı ile rumendeki erişkin parazit sayısı arasındaki ilişki

Loading...
Thumbnail Image

Date

1985

Authors

Burgu, Ayşe
Toparlak, Müfit

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Paramphistomum'larla (P. cervi + P. daubneyi) doğal enfekte 14 Merinos koyun kullanılmıştır. Bu koyunların 5'inden (Grup I) aynı gün içinde 07.00-19.00 arasında her saatbaşı rektumdan dışkı alınmış ve dışkı yumurta sayımları petri kutularında sedimentasyon metodu ile yapılmıştır. Doğal Paramphistomum enfeksiyonlarında yumurta sayımlarının geçerliliği ve dışkıdaki yumurta miktarındaki muhtemel saatlik değişmeler araştırılmıştır. Dokuz koyunda (Grup II) ise dışkı örnekleri bir kez sabahleyin alınmış ve daha sonra bu hayvanların otopsileri yapılmıştır. Otopsilerde Paramphistomum 'lar toplanmış, bunlardan erişkin olanları (yumurta taşıyanları) mikroskopta ayrılarak, erişkin parazit sayısı ile gram dışkıdaki yumurta sayısı arasındaki ilişki saptanmıştır. Bu çalışma sonuçlarına göre Paramphistomum'larla doğal enfekte koyunlarda a) Dışkı yumurta sayımlarının pratik bir değer taşımadığı, zira bir hayvanda aynı gün içinde saat başı yapılan sayımlar arasında büyük farklılıklar olduğu b) Dışkı ile çıkarılan yumurta miktarlarında karaciğer trematodlarına benzer tarzda günün değişik saatlerine göre bir perioditenin söz konusu olmadığı c) Dışkıdaki yumurta miktarı ile konakçıdaki erişkin parazit sayısı arasında sağlıklı bir ilişki kurulamıyacağı d) Genelde Paramphistomum'ların az yumurta ürettikleri ve erişkin parazit bireylerine düşen gram dışkıdaki yumurta sayısının 0-6.71 arasında olduğu saptanmıştır.
In this study, 14 Merinos sheep naturally infected with rumen flukes (P. cer vi + P. daubneyi) were used. A few grams of faeces were taken from the rectum of each 5 animal (Group I) at intervals of one hour between 07.00-19.00 within a day. Faecal egg counts were made in petri dishes by using sedimentation method to investigate the validity of faecal egg counts and probable hourly periodicity in number of eggs. In 9 animals (Group II) faecal samples were taken only in the morning for egg counts and then their autopsies were performed. Paramphistomes were collected at the autopsies and adult flukes were separated microscopically. Thus, the relationship between the number of e.p.g. and the number of adult flukes in the rumen was determined. The results obtained from this study showed that a) Faecal egg counts were not reliable in natural Paramphistomum infection of sheep due to considerable variation in one count to another performed 13 times within a day for each animal. b) Faecal egg counts performed at intervals of one hour between 07.00-19.00 showed randomly variation. No any daily periodicity related with the time of a dat were seen contrary to the some liver trematodes. c) No valuable relationship was found between the number of e.p.g. and the number of adult flukes in the rumen, d) The egg production capacity of Paramphistomes was found relatively low as in Fasciola spp. infections. The number of egg in each gram of faeces varied between 0-6.71 for each adult fluke.

Description

Keywords

Paramphistomum eggs, Merinos

Citation

Burgu, A. ve Toparlak, M. (1985). "Paramphistomum'larla doğal enfekte koyunlarda günün değişik saatlerinde dışkıyla çıkarılan yumurtaların sayısındaki değişmeler ve dışkıdaki yumurta miktarı ile rumendeki erişkin parazit sayısı arasındaki ilişki". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1-2-3), 11-17.