Üre katılmış rasyonlarla beslenen koçlarda sperma verimi ve özellikleri üzerinde araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1984

Authors

Şener, Erdoğan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

In dieser Arbeit wurde untersucht, die Wirkungen von Harnstoff über die Sper mieneigenschaften festzustellen. Bei den Versuchen wurden total 16 Merino-Schafböcke in zwei Gruppen, in jeden Gruppe 8 Schafböcke, als Tiermaterial verwendet. Die in erster Gruppe vor. handene Schafböcke wurden vorher mit 2.5 % Harnstoff enthaltenen Ration, dann normaler ration gefüttert. In zweiten Gruppe war der Versuch im Gegenteil. Zum Abschluss wurde festgestellt, dass der im Ration befundene Harnstoff über das Ejakulatsvolum, pH, die Massaktivitat, die vorwärtsbeweglichkeit der Spermien, die Spermienanomalien, die prozentuale lebendige Spermien und die Enzymmenge keine Nachteil hat.
Bu araştırmada ürenin sperma verimi ve özelliklerine etkisini araştırmak amacıyla 8 erden 2 grup halinde toplam 16 adet Karacabey Merinos koçu kullanıldı Birinci gruba bir ay süreyle normal rasyon, daha sonra aynı süre üreli rasyon; ikinci gruba ise önce bir ay süreyle üreli rasyon, ikinci ayda ise normal rasyon verildi. Yapılan spermatolojik incelemelerde, ürenin sperma miktarı, pH, masaktivite, motilite, anormal spermatozoit oranı canlı spermatozoit oranı ve laktat dehidrogenaz enzimi miktarı üzerinde olumsuz bir etkisinin bulunmadığı saptandı.

Description

Keywords

Rasyon, Sperma

Citation

Gökçen, H. vd. (1984). "Üre katılmış rasyonlarla beslenen koçlarda sperma verimi ve özellikleri üzerinde araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(1), 103-111.