Koç rasyonlarına katılan pamuk tohumu küspesinin sperma verimi ve etkisi üzerinde araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1984

Authors

Çekgül, Erol
Şener, Erdoğan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

In dieser Arbeit wurde untersucht, die Wirkungen von Baumwollsaatextraktionsschrot über die Spermieneigenschaften festzustellen. Bei den Versuchen wurden total 16 Merino-schafböcke in zwei Gruppen, in jeder Gruppe 8 Schafböcke, als Tiermaterial verwendet. Die in erster Gruppe vorhandene Schafböcke wurden vorher mit 3.0 % Baumwollsaatextraktionsschrot enthaltenen Ration, dann normaler Ration gefüttert. In zweiter Gruppe war der Versuch im Gegenteil. Zum Abschluss wurde festgestellt, dass der im Ration befundene Baumwollsaatextraktionsschrot über das Ejakulatsvolum, pH, die Massaktivität, die Vorwartsbeweglichkeit der Spermien, die Spermienanomalien, die prozentualen lebendigen Spermien und die Enzymmenge keinen Nachteil hat.
Bu araştırmada pamuk tohumu küspesinin sperma verimi ve özelliklerine etkisini araştırmak amacıyla 8'erden 2 grup halinde toplam 16 adet Karacabey Merinos koçu kullanıldı. Birinci gruba bir ay süreyle normal rasyon, daha sonra aynı süreli pamuk tohumu küspeli rasyon; ikinci gruba ise önce bir ay süreyle pamuk tohumu küspeli, ikinci ay da normal rasyon verildi. Yapılan spermatolojik incelemelerde pamuk tohumu küspesinin sperma miktarı, pH, massaktivite, anormal spermatozoit oranı, canlı spermatozoit oranı ve laktat dehidrogenaz enzimi miktarı üzerinde olumsuz bir etkisinin bulunmadığı saptandı.

Description

Keywords

Koç rasyonları, Sperma

Citation

Gökçen, H. vd. (1984). "Koç rasyonlarına katılan pamuk tohumu küspesinin sperma verimi ve etkisi üzerinde araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(1), 94-101.