Tavuk perifer kan monocyt’lerinin yapısal, histokimyasal ve farklılaşma özellikleri üzerinde araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1984

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tavuk perifer kan monocyt'leri, pseudopod içeren euchromatik ve özel biçimli çekirdeğe sahip olan hücrelerdir. Sitoplazmalarında granüllü endoplazma retikulumu ve mitokondrion'lar çok sayıda buna karşılık azurofil granüller ise az sayıda bulunur. Bu granüller asit fosfataz pozitif reaksiyon verir. Stapylococ enfeksiyonuyla hastalanmış tavuğun perifer kanında mono cyt'lerden başka bol lysosomal granüllere, mitokondrionlara ve iyi gelişmiş Golgi complex'ine sahip, doku macrophage'larına benzeyen hücreler de bulunur. E. coli ile yapılan deneysel fagositoz çalışmalarında da, tavukların perifer kanında bakterileri fagosite eden heterophyl granulositler yanında, normal monocytler ile, bunlardan diferensiye olan ve sitoplazmalarında eksositoz vakuolleri ile lysosomal granüller içeren macrophage'lara rastlanır.
In the peripheral blood of normal chicken, monocytes display pseudopods and euchromatic, special shaped nuclei. Their cytoplasms contain granular endoplasmic reticulum and mitochondria abundantly but, azurophyl granules in little amount. Acid phosphatase activity are observed in azurophyl granules. In the peripheral blood of the chickens infected with staphylococci, some cells with abundant spherical, membrane-bounded cytoplasmic granules, mitochondria and well developed Golgi complex are observed. These cells are similar to the tissue macrophages. In order to determine the phagocytic activity of these cells chickens were experi mentally infected with E.coli. Phagocytic activity was seen clearly in heterophyl granulocyt only. In macrophages found in the peripheral blood there were some exocytic vacuols containing membranacous residues.

Description

Keywords

Tavuk, Perifer

Citation

Özer, A. (1984). " Tavuk perifer kan monocyt’lerinin yapısal, histokimyasal ve farklılaşma özellikleri üzerinde araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(1), 1-12.