2013 Cilt 32 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 10 of 10
  • ItemOpen Access
    İklim etiği ve özdeşsizlik sorunu
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Demirci, Mustafa
    Bu çalışmada, iklim değişikliği kuşaklar arası adalet sorunu olarak ‘özdeşsizlik sorunu’ açısından tartışılmaktadır. İklim etiğinde, iklim değişikliğinin kuşaklar arası adalet sorununu ortaya çıkardığı düşüncesi geniş kabul görmektedir. Bu düşünceye göre, insan kaynaklı iklim değişikliği ile mücadelede mevcut nesillerin başarısız olması, gelecek nesillere büyük zarar verecektir. Kuşaklar arası adalet normuna göre, mevcut nesillerin gelecek nesillere karşı iklim sistemini koruma gibi bir takım ödevleri vardır. Ancak, özdeşsizlik sorunu, bugünkü nesillerin gelecek nesiller uğruna sera gazları salınımı azaltma görevi olduğu düşüncesine meydan okumaktadır. Özdeşsizlik sorunu, kuşaklar arası adalet ilkesini ve gelecek nesillere karşı sorumluluklar normunu zayıflatmaktadır. Buna rağmen, özdeşsizlik sorununu iklim sistemine zarar vermeyi haklı çıkaran bir yaklaşım olarak değerlendirmek doğru değildir.
  • ItemOpen Access
    Hayvancılık sektöründe birleşik maliyetleme: Yüz başlık süt inekçiliği tesisinde bir uygulama
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Hacıhasanoğlu, Tansel
    Bu çalışmada İç Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve yeni kurulan 100 başlık süt inekçiliği tesisinde süt, dişi dana ve erkek danaların maliyetlerinin, birleşik maliyetleme yöntemi kullanılarak hesaplanması amaçlanmıştır. Araştırmada, yeni faaliyete geçen bir tesisin yatırım ve işletme sermayesi ile üretim kapasitesine ait net bilgilere ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları, özellikle bu alanda faaliyet gösterme düşüncesine sahip girişimciler için önemli bulgular ortaya koymuştur. İncelenen işletmede süt maliyeti 0,783 TL/lt, erkek dana maliyeti 1.406,37 TL ve dişi dana maliyeti ise 1.396,94 TL olarak hesaplanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Aile işletmelerinde nepotizm ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Kütahya’da faaliyet gösteren otel işletmelerinde bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Erdem, Barış; Ceylan, Uğur; Saylan, Uğur
    Bu araştırmada, aile işletmelerinde nepotizm ve örgütsel bağlılık ilişkisi incelenmektedir. Örneklem olarak, Kütahya’da faaliyet gösteren aile işletmesi şeklindeki otel işletmelerinde çalışan işgörenler seçilmiştir. Araştırma verileri, dört otel işletmesinin 99 çalışanından, anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Bulgulara göre; terfi ve işe alma sürecinde kayırmacılığın, duygusal, normatif ve devam bağlılığı ile anlamlı ve negatif ilişki içinde oldukları tespit edilmiştir. İşlem kayırmacılığının ise, duygusal ve normatif bağlılıkla anlamlı ve negatif ilişki içinde olduğu saptanmıştır. İşlem kayırmacılığı ile devam bağlılığı arasında, istatistiksel açıdan anlamlı herhangi bir ilişki bulunamamıştır.
  • ItemOpen Access
    Uluslararası vergi hukukunun kaynakları üzerine bir değerlendirme
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Çiçek, Hüseyin Güçlü; Sayın, Sibel Mutlucan
    Hukukun kaynakları denildiği zaman hukuk kuralının ortaya çıktığı, yargıcın önüne gelen bir meselede uyuşmazlığı çözmek için başvurduğu kaynak anlaşılmaktadır. Toplumsal ihtiyaçlarla birlikte ortaya çıkan hukuk kuralları geçmişten günümüze kadar oldukça çeşitlenmiş ve sınıflara ayrılmıştır. Bu nedenle, ortaya çıkan her hukuk dalı genel hukukun kaynaklarının yanında kendi kaynaklarını da oluşturmuştur. Uluslararası vergi hukuku da sınır ötesi işlemlerin vergilendirilmesi sorunu neticesinde ortaya çıkmış yeni bir hukuk dalıdır. Dolayısıyla küreselleşmenin doğumuyla paralel olarak ortaya çıkan bu hukuk dalının da kendine has kaynaklarının olması kaçınılmazdır. Bu çalışmada, diğer hukuk dallarına göre oldukça yeni bir hukuk dalı olan uluslararası vergi hukukunun kaynakları irdelenmiştir. Bu konu ile ilgili olarak uluslararası metinlerde herhangi bir düzenlemenin yapılmamış olması da konuyu araştırmaya değer kılmaktadır. Çalışmanın sonucunda uluslar arası vergi hukukunun kaynakları açısından, uluslararası hukukun kaynaklarından farklılık göstermekle birlikte hem iç hukukun hem de uluslararası hukukun kaynaklarını bünyesinde barındırdığı görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de maliye politikası konjonktür yanlısı mı?
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Turan, Taner
    Bu çalışmada 1998:1-2012:3 döneminde Türkiye’de maliye politikasının konjonktürelliği literatürde yaygın olarak kullanılan iki yöntemle incelenmektedir. Basit formdaki regresyonlara göre reel toplam hükümet harcamaları ve reel faiz dışı hükümet harcamaları konjonktür karşıtı görünse de ilgili katsayıların istatistiksel olarak anlamlı değildir. Üretim açığı, borç stoku ve bağımlı değişkenin bir gecikmeli değerine bağımsız değişken olarak yer verilen regresyon analizi bulgularına göre birincil fazlanın konjonktür karşıtı, hükümet gelirlerinin ise konjonktür yanlısı olduğu anlaşılmaktadır. Borç stokuyla ilgili katsayının, bağımlı değişken olarak birincil fazla kullanıldığında istatiksel açıdan anlamlı olduğu bulunmuştur. Ayrıca, maliye politikasında ataletin önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Aşırı tepki hipotezinin test edilmesi: Borsa İstanbul örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Tunçel, Ahmet Kamil
    Bu çalışmada Ocak 1998-Aralık 2012 döneminde Borsa İstanbul'da Aşırı Tepki Hipotezinin varlığı, borsanın Ulusal Pazarında 1998 yılından beri kesintisiz olarak işlem gören 146 adet hisse senedi üzerinde, senetlerin Borsa İstanbul'un resmi internet sitesinden alınan aylık getirileri kullanılarak araştırılmıştır. Söz konusu dönem, 36 aydan oluşan 4 periyodu kapsamaktadır. Yapılan ampirik çalışmanın sonuçlarına test dönemleri itibariyle bakıldığında bu dönemlerin tamamı dikkate alındığında kaybeden portföyün aylık ortalama kümülatif anormal getirisi -%1,07'den, %2,728 artışla %1,658'e çıkmıştır. Benzer şekilde kazanan portföyün aylık ortalama kümülatif anormal getirisi %5,951'den, %4,754 azalışla %1,197 olarak gerçekleşmiştir. Bu bulgular Borsa İstanbul'da Aşırı Tepki Hipotezi'nin varlığını desteklemektedir.
  • ItemOpen Access
    Ülkemizin dış ticaret ve doğrudan yurt dışı yatırımlarında tercih ettiği ülkeler için rank korelasyonu ve kümeleme analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Uygur, Sevil
    Dış ticaret ve yatırım politikaları, ülkelerin ekonomik kalkınma, sanayileşme ve bu sayede sosyal refahı sağlama hedefine ulaşmada kullandığı en önemli temel araçların başında gelmektedir. Bu çalışmada; 2002-2012 yılları arasında ülkeler düzeyinde gerçekleştirmiş olduğumuz dış ticaret istatistikleri ile yatırım verileri arasında esas alınan 90 ülke 1 için, 2012 yılı ihracat, ithalat ve 2011 yılı doğrudan yatırım değerlerine yönelik rank korelasyonu ve kümeleme analizi yapılmıştır. Her üç değişkene göre de 2002-2012 yılları arasında ülke sıralamaları dikkate alındığında, çok değişken bir yapının olduğu dikkati çekmektedir. Ülkemiz 2012 yılında en fazla ihracatı Almanya ile yapmış ve bu durum 2002 yılından, 2012 yılına kadar da değişmemiştir. Aynı yıllar arasında ülkemiz 2006-2012 arasında en fazla ithalatı Rusya Federasyonu’ndan yaparken, 2002-2005 yılları arasında ise en fazla ithalatı Almanya’dan yapmıştır. Yurt içinde yerleşiklerin en fazla yatırım yaptığı ülke de 2002-2011 yılları arasında Hollanda olmuştur. 2012 yılı değerlerine göre ihracatta ilk üçteki ülke; Almanya, Irak, İran, ithalatta ilk üçteki ülke; Rusya Federasyonu, Almanya ve Çin iken, yatırımda da ilk üçteki ülke; Hollanda, Azerbaycan ve ABD’dir. Türk firmalarının yurt dışındaki yatırımları Batı Avrupa, Doğu Avrupa-Balkanlar, Orta Asya ve Afrika olmak üzere dört bölgede yoğunlaşma göstermektedir. 2002-2012 yılları arasında ihracat değerlerine göre ülkelerin sıra numaralarına yönelik rank korelâsyon katsayısı en yüksek değerine 0,983 ile (α=0,01 yanılma düzeyinde) 2006-2007 yılında ve 0,985 değeri ile de (α=0,01 yanılma düzeyinde) 2010-2011 yılında sahipken, ithalat değerlerine göre de rank korelâsyonu α=0,01 yanılma düzeyinde en yüksek değerine 0,991 değeri ile 2009- 2010 yılında sahiptir. Yatırım değerine göre ülkelerin sıra numarası rank korelâsyonu da α=0,01 yanılma düzeyinde en yüksek değerine 0,984 değeri ile 2006-2007 yılında sahiptir. Ülkelerin; ihracat, ithalat ve yatırım değerlerine göre rank korelâsyon katsayısı takip eden bir sonraki yıl ile en yüksek değerine sahiptir. Seçilen 90 ülke 2002-2012 yılları arası ihracat, ithalat ve doğrudan yatırım değerlerine göre kümeleme analizine tabi tutulduğunda da ABD, İran ile bir küme oluştururken, Almanya, Çin, Hollanda ve Rusya Federasyonu ise tek başlarına birer küme oluşturmuş ve 90 ülkeden 80’i ise bir kümede yer almıştır.
  • ItemOpen Access
    Ekonomik özgürlükler ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Gelişmiş, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler üzerine bir panel veri analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Akıncı, Merter; Akıncı, Gönül Yüce; Yılmaz, Ömer
    Son otuz yıldan bu yana yaşanan en önemli gelişmelerden biri, hızlanan küreselleşme hareketleri kapsamında liberal iktisadi düşünce ve politikaların dünya genelinde yayılması olmuştur. Özellikle neo – liberal hareketler ile birlikte iktisadi bakımdan kapsamı genişletilen özgürlükçü akımlar, toplumsal yapılanma tarafından vazgeçilmez bir unsur olmuş ve ekonomik serbesti, refah gücünün artırılabilmesi amacıyla makro iktisadi gelişmelerin ana eksenini oluşturmuştur. Dolayısıyla bu çalışmada, ekonomik özgürlükler ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiler 1995 – 2012 döneminde gelişmiş, gelişmekte olan ve azgelişmiş ekonomiler için panel veri analizleri kullanılarak araştırılmıştır. Panel veri analiz bulguları; gelişmiş ülkelerin iktisadi bakımdan liberal bir yapılanma içerisinde olduklarını ve ekonomik özgürlüklerin iktisadi büyüme sürecini hızlandırdığını, gelişmekte olan ülkelerin karma iktisadi sistemi uyguladıklarını ve ekonomik özgürlüklerin büyümeyi uyardığını, azgelişmiş ülkelerin ise kamusal otoritenin egemenliğine bağlı olarak iktisadi büyümelerini hızlandırmaya çalıştıklarını göstermiştir.
  • ItemOpen Access
    Kamu kesimi iç borçlanmasının özel yatırım harcamaları üzerinde etkisi: Türkiye örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Altunöz, Utku
    Kamu harcamalarındaki artışlar, faiz oranı aracılığıyla özel yatırım harcamalarını düşürecek fakat milli gelir seviyesi değişmeyecektir. Literatürde dışlama etkisi (Crowding-out) olarak adlandırılan bu durum, kamu harcamalarından doğan bütçe açığı ve söz konusu açığın finansmanı nedeni ile ülkemiz içinde önemli bir olgudur. Çalışmamızda öncelikle dışlama etkisi iktisadi ekoller çerçevesinde teorik olarak incelenmektedir. Dışlama etkisi ile ilgili literatür taramasından sonra devlet iç borçlanması ile özel sektör yatırımlarını dışlama ilişkisi ARDL yöntemi ile ampirik olarak test edilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Elektrik tüketimi ve ekonomik büyüme ilişkisinin dinamik bir analizi: Türkiye örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Saatçi, Mustafa; Dumrul, Yasemin
    Bu çalışmada 1960-2008 verileri ile Dinamik En Küçük Kareler Yöntemi (DOLS) ve Düzeltilmiş En Küçük Kareler Yöntemi (FMOLS) kullanılarak Türkiye için elektrik tüketimi ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmiştir. Hem FMOLS hem de DOLS sonuçları Türkiye’de elektrik tüketiminin ekonomik büyüme üzerinde etkili bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır. Her iki yöntemle elde edilen katsayılar birbirine oldukça yakındır. Çalışma sonuçları, uzun dönemde, elektrik tüketimindeki %1’lik artışın ekonomik büyümeyi %0.33-%0.37 oranında artırdığını göstermektedir.