Küresel ekonominin belirleyici faktörleri üzerine

Loading...
Thumbnail Image

Date

2002

Authors

Balkanlı, Osman A.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Dünya ekonomisi, 1980’li yıllar ve sonrasında bir değişim sürecine girmiştir. 1980’li yıllarda Keynesyen iktisat yerini Liberalizme, Liberal iktisada bırakmaya başlamıştır. 1990’lı yıllarda ise güçlenen liberalizm daha ziyade küreselleşme olarak tanımladığımız yeni bir gelişmeye kapı aralamıştır. Liberalleşmeden küreselleşmeye uzanan bu değişim sürecinde, gelinen son nokta olan küreselleşmenin merkezinde yer alan küresel ekonominin belirleyicileri nelerdir? Görünen odur ki, bu belirleyiciler esas olarak akausaliteyi de içermekle birlikte, çokuluslu işletme girişimciliği, teknolojik değişim ve finansal sermaye hareketleri olup; bu makale küreselleşme üzerindeki etkinliği boyutuyla bu faktörlerin etkinliğinin incelenmesine yöneliktir.
The world economy entered transformation process at the end of 1980s. The process is globalisation. What are the factors of this transformation process? This factors are the enterprise of multinational firm, technological change and financial capital movements. In this article, the development of these factors has scrutinied considering their effects on globalisation.

Description

Keywords

Küreselleşme, Küresel ekonomi, Çokuluslu şirketler, Liberal ekonomi, Globalization, Global economy, Multinational firms, Liberal economy

Citation

Balkanlı, O. A. (2002). "Küresel ekonominin belirleyici faktörleri üzerine". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(1),13-26.