Adapazarı ili ve çevresi şekerpancarı ekiliş alanlarında Heterodera Schachtii Schmidt, 1871 (Tylenchida: Heteroderidae)’in yayılışı üzerine araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Tan, Ayşe Nur
Ökten, Emel

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Adapazarı Şeker Fabrikası şekerpancarı ekim alanlarında şekerpancarı kist nematodu, Heterodera schachtii Schmidt, 1871’ in yayılışı incelenmiş ve bulaşık alanlar tespit edilmiştir. Örnek alırken bölgenin farklı toprak yapısı, akarsu (Sakarya Nehri) kenarı olması, tarlaların birbirine uzak olması ve o bölgenin ekim alanı deseni göz önüne alınmıştır. Bulaşık olarak tespit edilen sahalar; Alifuatpaşa, Kaynarca, Pamukova’ya bağlı merkez ve bazı köylerdir. Bu bölgelere ait toplam 10 adet tarla ve bunlara ait 304 dekar alanın H. schachtii ile bulaşık olduğu; diğer bölgelere bağlı şekerpancarı eken köylerin ise temiz olduğu saptanmıştır. Ayrıca bu alanlarda tespit edilen H. schachtii’nin bazı morfometrik ölçümlerine de karşılaştırmalı olarak yer verilmiştir.
In this study, sugarbeet (Beta vulgaris L.) growing areas belonging to Adapazarı sugarbeet plant were surveyed in terms of Heterodera schachtii Schmidt, 1871 Sugarbeet Cyst Nematode, occurence and infested areas were determined. During the sampling, soil type, closeness to the rivers (Sakarya River), distance between the fields and growing design were taken in to consideration. H. schachtii infested areas were as follows: Central and other villages belonging to Alifuatpaşa, Kaynarca, Pamukova. From these districts, totally 10 fields and a sum of 304 da. Were of land belonging to these fields found as infested, while villages belonging to other districts were determined as uninfested. Moreover, morphometric characters of H. schachtii which was determined on infested areas are shown.

Description

Bu çalışma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde 19.03.1999 tarihinde kabul edilen Yüksek Lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Heterodera schachtii, Beta vulgaris, Dağılım, Adapazarı, Türkiye, Distribution, Turkey

Citation

Tan, A. N. ve Ökten, E. (2008). "Adapazarı ili ve çevresi şekerpancarı ekiliş alanlarında Heterodera Schachtii Schmidt, 1871 (Tylenchida: Heteroderidae)’in yayılışı üzerine araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 1-8.