2008 Cilt 22 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 10 of 10
  • ItemOpen Access
    Bursa yöresi Rendzina Büyük Toprak Grubu topraklarının bazı özellikleri ve besin maddesi içerikleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Tümsavaş, Zeynal; Aksoy, Ertuğrul; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bölümü.
    Bu araştırma, Bursa İli Rendzina Büyük Toprak Grubu topraklarının bazı özellikleri ve besin maddesi içeriklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla araştırma alanını temsil edecek şekilde 26 adet toprak örneği alınmış ve bu örneklerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre toprak örnekleri genellikle kil tekstürlü, nötr ve hafif alkalin pH’da, değişik miktarlarda kireç içerdikleri ve herhangi bir tuzluluk sorunlarının olmadığı belirlenmiştir. Toprakların toplam N, yarayışlı P ve DTPA+TEA ile ekstrakte edilen Zn besin maddesi içeriklerinin orta düzeyde, değişebilir K ve DTPA+TEA ile ekstrakte edilen Fe içerikleri yönünden yeterli, değişebilir Ca ve Mg ile DTPA+TEA ile ekstrakte edilen Mn ve Cu açısından oldukça yüksek olduğu, ancak toprakların % 92.3’ünün ise organik madde içeriğinin oldukça yetersiz düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırma topraklarının genellikle kil tekstürlü ve organik madde içeriklerinin yetersiz düzeyde olması nedeniyle söz konusu topraklarda yetiştiriciliği yapılan bitkilerin daha iyi gelişmesini sağlamak için toprak işlemelerinin uygun nem içeriklerinde yapılması ve toprağa organik madde katılması sağlanmalıdır.
  • ItemOpen Access
    Farklı olgunlaşma dönemlerinde hasat edilen fasulye (Phaseolus vulgaris L.) tohumlarının bazı özelliklerinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Karasu, Abdullah; Öz, Mehmet; Uludağ Üniversitesi/Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu.
    Farklı dönemlerde hasat edilen Şahin 90, Yalova 5 ve Yalova 17 fasulye çeşitlerine ait tohumların bazı fiziksel, biyolojik ve kalite özelliklerinin incelendiği bu araştırma, 2000 ve 2001 yıllarında Mustafakemalpaşa Meslek Yüksek Okulu uygulama bahçesi ve laboratuarlarında yürütülmüştür. Ölçüm ve analizler, altı farklı olgunlaşma grubunda yer alan tohumlar kullanılarak yapılmıştır. İki yıllık ortalama verilere göre; incelenen karakterlerin minimum ve maksimum değerleri tohumlardaki nem oranı için %19.2-59.3, 100 tane ağırlığı için 27.4-45.5 g, çimlenme oranı için %37.0-92.2, sürme oranı için %32.7-91.7, tam gelişmemiş tohum oranı için %2.3-26.1 arasında değişmiştir. İlk olgunlaşma döneminden son olgunlaşma dönemine doğru gidildikçe, olgunlaşmamış tane oranı ve nem oranı düşerken diğer özelliklerde artışlar belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Renovation requirement for dairy cattle barns and two renovation models for existing dairy barns in Bursa
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Yaslioglu, Erkan; Şimşek, Ercan; Arici, İsmet; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü.
    In this study, the needs for renovation of dairy cattle barns in Bursa, Turkey were discussed and selected two tie-stall barns were converted to free-stall barns. Renovation costs were calculated and compared with new barns in similar capacity and type. In dairy cattle farm number I and II, renovation costs for barns were calculated as $ 25.060 and $ 4.993 respectively . The overall renovation costs including milking facility were determined as $ 41.460 and $ 25.050 respectively. Renovation costs per cattle were $ 1.275 and $ 520 respectively. With the renovation working, housing conditions were improved; labor requirements and difficulties in labor using were decreased.
  • ItemOpen Access
    Dünya gıda krizi: Nedenleri ve etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Gürlük, Serkan; Turan, Özlem; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Ekonomisi Bölümü.
    İnsanoğlu, kalkınma çabalarını sürdürürken, dünyanın fiziksel sorunlarıyla da mücadele etmek durumundadır. Artan nüfus, mevcut doğal kaynakların etkin kullanılamaması, değişen yaşam standartlarının yarattığı olumsuz etkiler çözülmesi beklenen önemli sorunlardır. Söz konusu sorunlar, etkisini dünya üzerinde çeşitli krizlerle göstermektedir. Ekonomik kriz, petrol krizi, küresel kriz ve benzeri krizler aslında tüm bu sorunların yansımasıdır. 2007 yılı ve 2008 yılının başlarında ortaya çıkan dünya gıda krizi, insanoğlunun en temel gereksinimi olan beslenmesini etkilediği için, etkisi diğer krizler kadar dolaylı olmamaktadır. Dünya çapında gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar bir küresel krize dönüşmüş, siyasal ve ekonomik istikrarsızlıklarla tüm ülkelerde sosyal huzursuzluklar ortaya çıkmıştır. Dünya gıda krizinin temel nedeni arz ve talep dengesinin değişmesi ile ilgilidir. Ancak bu temel nedeni tetikleyen etkenler; gelişmekte olan ülkelerdeki güçlü ekonomik büyüme, tarımsal ürünler arz miktarlarındaki artış oranının yavaş olması, tarım ürünlerinin stok miktarlarının azalması, petrol fiyatlarındaki artışlar, dış ticarette gelişmiş ülkelerin aşırı korumacı politikaları ve yüksek sübvansiyonlardır.
  • ItemOpen Access
    Farklı soya fasulyesi (Glycine max L. Merr.) hatlarının Bursa ekolojik koşullarında bazı verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Sincik, Mehmet; Oral, H. Selçuk; Göksoy, A. Tanju; Turan, Z. Metin; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.
    Bu araştırma, farklı soya fasulyesi hatlarının Bursa ekolojik koşullarında bazı verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2005 ve 2006 yıllarında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden sağlanan11 adet soya fasulyesi hattı (435, 436, 517, 602, 613, 626, 1304, 1309, 1530, 1535 ve 1609) ile şahit olarak A3127 çeşidi kullanılmıştır. Denemeler, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, tane verimi, 1000 tane ağırlığı, ham protein oranı, ham yağ oranı, ham protein verimi ve ham yağ verimi özellikleri incelenmiştir. İki yıllık ortalama değerlere göre araştırmada en yüksek bitki boyu 106.5 cm ile 1609 hattından elde edilmiştir. En yüksek tane verimini 248.3 kg/da ile 1530 hattı sağlamıştır. 1609 ve 517 hatları en yüksek ham protein oranlarına (%39.2 ve %38.9) ulaşırken, en yüksek ham yağ oranını %19.2 ile 1535 hattı vermiştir. En yüksek ham protein verimleri sırasıyla 517, 1530, 436, 602 ve 1609 hatlarından elde edilmiştir. 1530 hattı ise 45.6 kg/da ile en yüksek ham yağ verimini sağlamıştır.
  • ItemOpen Access
    Kahverengi orman büyük toprak grubu topraklarının verimlilik durumlarının belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Tümsavaş, Zeynal; Aksoy, Ertuğrul; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bölümü.
    Bu araştırma, Bursa İli Kahverengi Orman Büyük Toprak Grubu topraklarının verimlilik durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla araştırma alanını temsil edebilecek şekilde 28 adet toprak örneği alınmış ve bu örneklerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre topraklar genellikle killi tın, kumlu killi tın ve kil tekstürlü olup, nötr yada hafif alkalin reaksiyona (pH) sahiptir. Farklı oranlarda kireç kapsayan toprak örnekleri çoğunlukla kireççe zengindir. Tuzluluk sorunu ise bulunmamaktadır. Araştırma sonucunda, toprakların toplam N, alınabilir P ve DTPA+TEA ile ekstrakte edilen Zn kapsamlarının genellikle orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Toprakların değişebilir K ve DTPA+TEA ile ekstrakte edilen Fe kapsamları yeterli, değişebilir Ca ve Mg ile DTPA+TEA ile ekstrakte edilen Mn ve Cu miktarı yüksek düzeydedir. Araştırma sonucuna göre toprakların % 60.7’si yetersiz organik madde kapsamaktadır.
  • ItemOpen Access
    ‘Gemlik’ çeşidi zeytin bahçelerinde zeytin sineği [Bactrocera oleae (Gmelin)]’nin mücadelesine esas olacak biyo-ekolojik özelliklerin saptanması
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Kumral, Nabi Alper; Kovancı, Bahattin; Akbudak, Bülent; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bitki Koruma Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü.
    Zeytin sineği, Bactrocera oleae (Gmelin) (Diptera: Tephritidae), dünyanın pek çok yerindeki ticari zeytin bahçelerinde ürün kayıplarına neden olduğundan büyük ekonomik öneme sahiptir. Bu çalışma, Bursa’nın ‘Gemlik’ çeşidi zeytin bahçelerinde iki yıl süreyle iklim (sıcaklık, oransal nem ve yağış) ve konukçu bitki (zeytin meyve fenolojisi) faktörlerinin B. oleae’nın ergin popülasyon dalgalanması üzerindeki etkilerini belirlemek için yapılmıştır. B. oleae ergin uçuşlarını izlemek için cinsel + besin cezbedicili sarı yapışkan tuzaklar, 5 farklı zeytin bahçesine asılmıştır. İklim istasyonlarından sağlanan günlük ortalama sıcaklıklar, birinci uçuş erginlerinin yakalamasının %10’a ulaştığı tarihten başlamak üzere en düşük gelişme eşiği 9.5°C çıkarılarak ve en yüksek gelişme eşiği 30°C değerleri hesaba katılmadan gün-derece toplamlarının hesaplanmasında kullanılmıştır. Sonuçlar Zeytin sineğinin yılda üç uçuş periyodunun bulunduğunu, ergin popülasyon dalgalanmalarının sıcaklığa ve neme bağlı olarak yıldan yıla değiştiğini, ayrıca Zeytin sineğinin genellikle eylül ayından kasım ayına kadar yüksek popülasyonlar oluşturduğunu göstermektedir. Zeytin fenolojisi gözlemlerine göre, ilk ergin çıkışları orta irilikte meyve döneminde meydana gelmiştir. Buna ek olarak, kümülatif ergin yakalamaları ve gün-derece modelleri kullanılarak bir simülasyon model oluşturulmuştur. Bu model ileride B. oleae ergin uçuşlarının önceden tahmin edilmek suretiyle erken uyarı ve tahmin sisteminde kullanılmasını sağlayabilecektir.
  • ItemOpen Access
    Derin tabanlı bir yumurta tavuğu kümesinde iç ortam çevre koşullarının yeterliliğinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Kılıç, İlker; Şimşek, Ercan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü.
    Bu araştırmada, derin tabanlı bir kümeste yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde iç ortam çevre koşullarının yeterliliği araştırılmıştır. Kümes içerisinde yapılan ölçümler sonucu kümes içi ortalama günlük sıcaklık ve bağıl nem değerleri, yaz mevsiminde 31o C ve % 44, geçiş mevsiminde 18o C ve %58 ve kış mevsiminde 16o C ve % 86.1 olarak belirlenmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucu kümes içerisinde gerçekleşen havalandırma miktarları, tavuk başına yaz döneminde 8 m3 /h, geçiş döneminde 4.3 m3 /h ve kış döneminde 1.02 m3 /h olarak belirlenmiştir. Kış mevsiminde yapılan ölçümlerde, ortalama yapay aydınlatma şiddeti 19.04 lux olarak elde edilmiştir. Çalışma sonucunda, kümes iç ortam çevre koşullarının yaz mevsiminde tavukların optimum isteklerini karşılamakta yetersiz olduğu belirlenirken kış ve geçiş mevsimlerinde yeterli olduğu söylenebilir.
  • ItemOpen Access
    Kültür mantarında zararlı nematodlar ve savaşım yöntemleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Tan, Ayşe Nur; Ökten, M. Emel
    Kültür mantarı içerdiği yüksek besin değeri ile önemli bir gıda maddesidir ve uzun yıllardır kullanılmaktadır. Agaricus bisporus, yenebilir kültür mantarları içinde en fazla üretilendir. Kültür mantarı üretimi çeşitli safhalarda gerçekleştiği için üretimin her aşamasında temizlik ve havalandırma gibi konulara dikkat edilmesi gerekir. Nemlilik sadece kültür mantarı üretimi için optimal bir ortam değil ayrıca nematodlar için de ideal bir ortam oluşturmaktadır. Bu nematodlar; 1) Fungal beslenen nematodlar, 2) Predatörler, 3) Microbivorlar (Saprofitler)’dır. Bazı ekonomik ve sağlıklı önlemler ile bu nematodları yok etmek mümkündür. Bu önlemler; 1) Kültürel Önlemler, 2) Biyolojik Mücadele, 3) Kimyasal Mücadele, 4) Dayanıklı Çeşit’dir.
  • ItemOpen Access
    Adapazarı ili ve çevresi şekerpancarı ekiliş alanlarında Heterodera Schachtii Schmidt, 1871 (Tylenchida: Heteroderidae)’in yayılışı üzerine araştırmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Tan, Ayşe Nur; Ökten, Emel
    Bu çalışmada Adapazarı Şeker Fabrikası şekerpancarı ekim alanlarında şekerpancarı kist nematodu, Heterodera schachtii Schmidt, 1871’ in yayılışı incelenmiş ve bulaşık alanlar tespit edilmiştir. Örnek alırken bölgenin farklı toprak yapısı, akarsu (Sakarya Nehri) kenarı olması, tarlaların birbirine uzak olması ve o bölgenin ekim alanı deseni göz önüne alınmıştır. Bulaşık olarak tespit edilen sahalar; Alifuatpaşa, Kaynarca, Pamukova’ya bağlı merkez ve bazı köylerdir. Bu bölgelere ait toplam 10 adet tarla ve bunlara ait 304 dekar alanın H. schachtii ile bulaşık olduğu; diğer bölgelere bağlı şekerpancarı eken köylerin ise temiz olduğu saptanmıştır. Ayrıca bu alanlarda tespit edilen H. schachtii’nin bazı morfometrik ölçümlerine de karşılaştırmalı olarak yer verilmiştir.