Çeşitli ekilibrasyon süreleri ve çözme ısılarının donmuş koç spermatozoon'larının motilitesi ve akrozom bozuklukları üzerine etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1983

Authors

Aştı, Reşat N.
Kozandağı, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, iki ve üç saatlik ekilibrasyon süreleriyle, çeşitli çözme ısılarının donmuş koç spermatozoon 'larının motilitesi ve akrozom bozukluk ne etkisi araştırıldı . İki Merinos koçundan alınan toplam 10 ejekülat, sodyum sitrat -glikoz-yumurta sarısı sulandırıcısı ile sulandırıldı; gliserolizasyon ve 2 ve 3 saatlik ekilibrasyondan sonra payetler içinde ve sıvı azot buharında dondurulup sıvı azot içinde saklandı. Dondurma işleminin ilk sulandırma, 5° C'ye soğutma, gliserolizasyon, 2 ve 3 saatlik ekilibrasyon evrelerinde, alınan sperma örneklerinde spermatozoon motilitesi ve Giemsa ile boyanmış preparatlarda akrozom bozuklukları oranları saptandı. Ayrıca, dondurulmuş ejekülatlar, 34° C de 15 saniyede, 50° C de 1 O saniyede ve 75° C de 5 saniyede ılık su içerisinde çözülerek , donmadan sonraki spermatozoon motilitesi ve akrozom bozuklukları oranları bulundu. Spermatozoon motilitesi ve akrozom bozuklukları bakımından en iyi sonuçlar, 3 saatlik ekilibrasyondan sonra dondurulup 50° C de 10 saniyede çözülen ejekü laflarda alındı. Elde edilen bilimsel verilerin ve ilgili araştırma sonuçlarının değerlen dirilmesinden, kısa süreli ekilibrasyon ve yüksek ısıda kısa süreli çözmenin koç sper masının dondurulmasında daha iyi sonuçlar verdiği kanısına varıldı.
In dieser Arbeit wurde untersucht, die Wirkungen der zweiund dreistündigen Equilibrationszeiten und unterschiedlicen Auftautemperaturen auf das Einfrieren von Schafboksamen, bzw. die Motilitaet und die Akrozomschaedigungen der Spermien zu versuchen. Die von 2 Merinoschafböcken gewonnene Ejakulate wurden mit Natrium citrate - Glucose - Eigelb Verdünner werdünnt. Der verdünnte Samen wurde nach zwei - und dreistündiger Equilibrationszeiten in Pailletten und in flüssigem Stickstoff eingefroren. Der tiefgefrorene Samen wurde bei den drei verschiedenen A uftautemperaturen, bzw. 15 sekunden bei 34°C 10 sekunden bei 50°C und 5 sekunden bei 75°C aufgetaut. Die bessere Ergebnisse haber wir mit dem nach der dreistündiger Equilibration gefrorenen und 10 sekunden bei 50° C aufgetauten Samen genommen. All- gemeine kann gesagt werden, dass kurze Equilibrationszeiten und höhe Auftautemperaturen bessere Ergebnissen auf die Motilitaet und die Akrosomschaedigungen von tiefgefrorenen Schafbockspermien ermittelt.

Description

Keywords

Donmuş koç spermatozoon, Akrozom bozuklukları, Motilite, Tiefgefrorenen schafbockspermien, Motilitaet und akrosomschaedigungen

Citation

Gökçen, H. vd. (1983). "Çeşitli ekilibrasyon süreleri ve çözme ısılarının donmuş koç spermatozoon'larının motilitesi ve akrozom bozuklukları üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2(1), 51-58.