Değişik orijinli esmer sığırlarda Amerikan esmer boğası kullanmanın yavru generasyonda çeşitli verimler üzerine etkisi. ll. döl ve süt verimi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1982

Authors

Erturan, Murat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, değişik orijinli Esmer Irk sığırlarda Amerikan Esmer bağası kullanmanın yavru generasyonun döl ve süt verimine ilişkin özellikleri üzerine olan etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın materyalini 46 baş değişik orijinli Esmer Irk inek teşkil etmiştir. Bu ineklerin döl verim güçlerini ortaya koy mak için; bir gebeliğe düşen ortalama tohumlama sayısı ile ilk buzağı yaşı kriter olarak kullanılmıştır. Süt verimine ilişkin özelliklerin incelenmesinde de hayvanların ilk laktasyon kayıtlarından yararlanılmıştır. Materyal, kontrol ve deneme gruplarına ayrılmıştır. Kontrol gruplan 9 baş Amerikan Esmeri (AME) ve 5 baş Karacabey Esmeri (KBE) ineklerden; deneme grupları ise; AME X KBE çiftleşmesinden doğan 15 baş, AME X İsviçre Esmeri (İE) çiftleşmesinden doğan 7 baş, AME X Avusturya Esmeri (A VE) çiftleşmesinden doğan 4 baş ve AME X Alman Esmeri (ALE) çiftleşm esinden doğan 6 baş ineklerden oluşmuştur. Kontrol ve deneme gruplarında ; bir gebelik elde etmek için yapılan tohumlama sayısı, ilk buzağılama yaşı, süt ve süt yağı verimi ile süt yağı oranı bakımından elde edilen sonuçlar istatistiki yönden önemsiz çıkmıştır. Bununla beraber, bu karakterler yönünden saf Amerikan Esmerleri diğer genotip gruplarına üstünlük sağlamışlardır. Ayrıca, süt verimine ilişkin özelliklerde; AME X İE, AME X A VE ve AME X ALE grupları gerek AME X KBE ve gerekse Karacabey Esmerlerine karşı, istatistiki önemde olmayan bir üstünlük göstermişlerdir.
The purpose of this study was to investigate the effects of American Brown Bulls on the fertility performance (insemination numbers per canception and first calving age), milk yield, milk fat and milk fat ratio of the Brown cattle of different genotypes. The material of this study consisted of 46 cows. The number of animals in the control and experimental groups in shown below, respectively. American Brown 9, Karacabey Brown 5, American Brown X Karacabey Brown 15, American Brown X Swiss Brown 7, American Brown X Austrian Brown 4 and American Brown X German Brown 6. No significant difference were found among groups on the fertility performance and milk production. However, a superiority was observed on these characteristics of American Brown cows. The average milk production of American X Swiss, American X Austrian and American X German Browns cows was alsa sperior than both American X Karacabey and Karacabey Brown cows.

Description

Keywords

Esmer sığırlarda, Amerikan esmer boğası, Yavru generasyonda, American brown bulls

Citation

Arpacık, R. ve Erturan, M. (1982). "Değişik orijinli esmer sığırlarda Amerikan esmer boğası kullanmanın yavru generasyonda çeşitli verimler üzerine etkisi. ll. döl ve süt verimi". Bursa Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1(2), 1-10.