Relative susceptibility of selected apple cultivars to alternate bearing

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-07-22

Authors

Atay, Ayşe Nilgün
Koyuncu, Fatma
Atay, Ersin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

The negative effects of alternate bearing on yield and fruit quality are a well-known. The objective of this study was to determine the sensitivity of 17 apple scions grafted onto MM106 rootstocks to alternate bearing. Quantitative evaluation of alternation was used modified alternate bearing index (MABI) which take into the flower production of the cultivars to define the alternate bearing. The lowest MABI was 0.20 in ‘Braeburn’, while ‘Golden Reinders’ and ‘Kaşel41’ had highest values of MABI as 0.78. Based on MABI values of 3 consecutive year of this research, cultivars were classified into four relative susceptibility groups: not susceptible: ‘Braeburn’ and ‘Jerseymac’; medium alternance: ‘Topaz’, ‘Granny Smith’, ‘Mondial Gala’, ‘Jonagold’, ‘Starkrimson Delicious’ and ‘Clear Red’; susceptible to alternance: ‘Starkspur Golden Delicious’, ‘Fuji’, ‘Arlet’, ‘Redchief Delicious’, ‘Rajka’ and ‘Golden Delicious’; and high alternance: ‘Kaşel 37’, ‘Golden Reinders’ and ‘Kaşel 41’. The fact that cultivar had the greatest impact on alternate bearing. Differences among cultivars in irregular cropping cycles can be used by growers and researchers to mitigate this phenomenon or improve new practices based on cultivar susceptibility.
Periyodisitenin verim ve meyve kalitesi üzerine olan negatif etkileri çok iyi bilinmektedir. Bu çalışmanın amacıda MM106 anacı üzerine aşılı 17 elma çeşidinin periyodisiteye olan hassasiyetinin belirlenmesidir. Periyodisitenin nicel olarak değerlendirilebilmesi için çiçeklenme ölçümlerine göre hesaplanan değiştirilmiş periyodisite eğilim indeksi (DPEİ) kullanılmıştır. En düşük DPEİ değeri 0.20 ile ‘Braeburn’ çeşidinden, en yüksek DPEİ değeri ise 0.78 ile ‘Golden Reinders’ ve ‘Kaşel 41’ çeşitlerinden elde edilmiştir. Çalışmada 3 ardışık yıl için hesaplanan DPEİ değerine göre çeşitler 4 farklı gruba ayrılmıştır. Periyodisiteye eğilimine göre Braeburn’ ve ‘Jerseymac’ çok düşük grupta, ‘Topaz’, ‘Granny Smith’, ‘Mondial Gala’, ‘Jonagold’, ‘Starkrimson Delicious’ ve ‘Clear Red’ çeşitlerinin düşük grupta, ‘Starkspur Golden Delicious’, ‘Fuji’, ‘Arlet’, ‘Redchief Delicious’, ‘Rajka’ ve ‘Golden Delicious’ orta grupta ve son olarak ‘Kaşel 37’, ‘Golden Reinders’ ve ‘Kaşel 41’ çeşitleri de yüksek grupta yer almışlardır. Nitekim periyodisiteye eğilimde çeşit farklılığı önemli bir unsur olarak görülmüştür. Periyodisitenin hafifletilebilmesi ve bu konuda yeni uygulamaların geliştirilebilmesi için çeşitler arasında görülen bu farklılıkların yetiştiricilere ve araştırmacılara yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Description

Keywords

Irregular flowering, Çiçeklenme düzensizliği, On year, Var yılı, Off year, Cropping cycle, Fruit load, Yok yılı, Verim döngüsü, Meyve yükü

Citation

Atay, A. N. vd. (2013). "Relative susceptibility of selected apple cultivars to alternate bearing". Journal of Biological and Environmental Sciences, 7(20), 81-86.