2008 Cilt 27 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 5
  • ItemOpen Access
    Kapasite kullanım oranları ve enflasyon ilişkisi: Türkiye örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Arabacı, Özer; Arabacı, Rabihan Yüksel; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü.
    Bu çalışma 1991–2008 dönemi için üç aylık veri seti kullanarak enflasyon ve kapasite kullanım oranları arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Çalışmanın temel amacı Türkiye ekonomisi için enflasyona ivme kazandırmayan optimal bir kapasite kullanım oranının belirlenmesidir. Ayrıca, 2002 sonrası dönemde Türkiye ekonomisinde yaşanan değişimin bu ilişki üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığı da ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın temel bulgusu optimal kapasite kullanım oranının 2002 sonrası dönem için yükselmiş olduğudur.
  • ItemOpen Access
    Tüketici değerlerinin pazarlamadaki yeri ve genç tüketiciler üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Dülgeroğlu, İsmail; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü.
    Araştırmanın amacı blue jean satın alan ve kullanan 18-25 yaş grubundaki gençlerin sahip oldukları değer yapılarını tespit etmektir. Bu sayede gençlere yönelik pazarlama faaliyetleri şekillendirilebilir. Örnekleme yöntemi kota örneklemesi nedir. Ön araştırma yapılmıştır. Ön araştırmada tespit edilen değerler ile araştırma yapılmış ve veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Pazar bölümlendirmesi çalışması yapıldığından kümeleme analizi tercih edilmiştir. Kümeleme analizi sonucunda tüketici değerlerinin altı ayrı kümede toplandığı tespit edilip, bu kümeler bulundurdukları değerlere göre incelenip yorumlanmıştır. Pazarlama açısından bu kümeler incelendiğinde her kümenin farklı değerlerden meydana geldiği gözlemlenmektedir. Kümelerin içinde bulunan değerlerin küme içinde birbirleri ile anlamlı ilişkileri vardır. Her kümenin bulundurduğu farklı değerler itibariyle farklı talep yapıları vardır. Bu farklı talep yapılarına göre pazarlama karması düzenlenebilir.
  • ItemOpen Access
    Eğitim harcamalarında Türkiye ve OECD ülkeleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Altundemir, Mehmet Emin
    Eğitim, sadece birey ile sınırlı bir fayda sağlamaz, toplumun genelini de etkiler. Bu yüzden devletler, eğitimde geçirilen süreyi arttırmaya yönelik uygulamalar yapmaktadır. Aynı zamanda, incelediğimiz ülkelerin eğitim harcamalarında bir artış seyri görülmektedir. Bu çalışmada, OECD nin kurucularından olan Türkiye’nin ve diğer OECD ülkelerinin eğitim harcamaları karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. Bu analiz için 1995, 2000 ve 2004 yıllarına ait OECD verileri kullanılmıştır. İlgili yıllara ait eğitim harcamalarındaki değişim, öğrenci sayılarındaki değişim, öğrenci başına eğitim harcamalarındaki değişim ve milli gelirdeki değişimler vurgulanarak analiz derinleştirilmiştir. Eğitim kademeleri bazında, eğitim harcamalarının milli gelire oranı, öğrenci başına başına yapılan eğitim harcamaları ve eğitimin finansman kaynakları gösterilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Reel döviz kuru ve ticarete konu olmayan mallar: gölge değişken yaklaşımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Eryiğit, Kadir Yasin; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.
    Bu çalışmada 1986:01-2006:03 dönemi çeyrek yıllık verileri kullanılarak gayrisafi yurtiçi hasıla deflatörü temelli TL/ABD Doları ikili reel döviz kuru ile ticarete konu olmayan malların göreli fiyatları arasındaki uzun dönemli ortak hareket incelenmiştir. Bu amaçla, her iki ülke için tüketici fiyatlarının toptan eşya fiyatlarına oranı ticarete konu olmayan malların fiyat düzeyleri için birer gölge değişken olarak kullanılarak bu ortak hareket, uzun dönem dengesi içerisinde yapısal kırılmaların varlığına olanak tanıyan Johansen ve diğerleri (2000) yaklaşımı çerçevesinde tahmin edilmiştir ve reel döviz kuru davranışındaki sapmaların ölçülebilmesi için sağlıklı bir zemin sağlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Expectations regarding the economic and political situation in the 2007 election period: the case of Bursa
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Murat, Dilek; Işığıçok, Erkan; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.
    Presidential and general elections projected to take place in 2007 are to cause some important decisions to be made regarding the future of Turkey’s politics and economics. Before and after the election, some changes are expected especially in economic parameters and conjuncture. In this context, it is important for the public to express their views and expectations about the politics and economy. For this purpose, a questionnaire form consisting of 55 questions was prepared and applied four months before the election in March 2007 to one thousand and one hundred ninety nine people living in Bursa. As a result of this study, in the March 2007 period the satisfaction of the people in Bursa with some issues, their confidence in some institutions, their opinions about current and old political parties, and their expectations, tendencies and views regarding economic and political situation about the past, current and future period were established. Besides, current AKP government’s performance regarding the economic, political, foreign relations and other issues were also determined. Furthermore, the factors affecting the issues such as the level of confidence of people in Bursa in the government (1=confidence, 0=no confidence) and their satisfaction with the current economic situation (1=yes, 0=no) were researched with binary logistic regression analysis that is accepted as the member of advance nonparametric methods set.