2007 Cilt 26 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 5
  • ItemOpen Access
    Sermaye bütçelemesi ve reel opsiyonlar
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Alper, Değer; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü.
    Geleneksel sermaye bütçelemesi yöntemleri, çoğu zaman stratejik karar almada yeterli bilgi sağlamaz. Geleneksel yöntemler, piyasadaki gelişmeler doğrultusunda, yönetimin daha sonraki kararlarını revize etme ya da adapte etme esnekliğini ve erteleme, vazgeçme, genişletme ve daraltma, değiştirme, büyüme opsiyonlarını tam olarak barındırmaz. Yeni bilgilerin gelmesi ve belirsizliğin ortadan kalkmasıyla, yönetim, gelecekteki fırsatlardan yararlanmak veya kayıpları azaltmak için, başlangıç stratejisini değiştirme esnekliğine sahip olabilir. Yönetsel esneklik finansal opsiyona benzer ve firma için değerlidir. Bu nedenle, sermaye bütçelemesi kararlarında, esnekliği dikkate alan reel opsiyon modeli daha doğru sonuçlar verir. Çalışmada, sermaye bütçelemesinde esnekliğin değerini daha doğru gerçekçi olarak belirlemede reel opsiyonların nasıl kullanılabileceğini gösteren bir örnek yer almaktadır.
  • ItemOpen Access
    Ceza mahkemelerinin dava sayılarının görev ayırımı ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarının monte carlo simülasyonu kullanılarak tahmin edilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Alp, Selçuk; Gündoğdu, Ceren Erdin
    Mühendislik, matematik ve istatistik gibi belirli bir modelin kurulamadığı olayların yapısını incelemek için olayı yapay olarak canlandırmaya, kağıt üzerine getirmeye yani modelsiz olarak olay üzerinde kontrol kurma gayretlerinin tümüne simülasyon denir. Simülasyon modelinin monte carlo simülasyon tekniği, yöneylem araştırmasının en önemli konularından birisidir. Bu konuyu incelememizin ve araştırmamızın ana sebebi, matematiksel modellerle ve formüllerle çözülmesi pek mümkün olmayan karmaşık yapıdaki sorunları en iyi şekilde çizebilmektir. Simülasyon modellerinde matematiksel formülasyon olmadığından deterministik problemlerde kullanılan birçok matematiksel formüllerden de arınmış oldu. Çalışmada ceza yargılamasına ilişkin olarak dört farklı görevlere haiz dört ayrı mahkemenin 2003-2006 yıllarına ilişkin verileri ile yedi coğrafi bölgeye ait 20032006 yıllarıma ilişkin verileri Adalet Bakanlığının Adli Sicil kayıtları baz alınarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Kullanılan veri seti her bir ceza mahkemesi türündeki dava sayıları ve her bir coğrafi bölgedeki dava sayılarından oluşmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Hastanelerde sürekli performans iyileştirme sürecinin kalite maliyetlerine odaklanması ve bir ölçüm modeli önerisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Pakdil, Fatma
    Kalite yönetimi felsefesi ve uygulamaları üretim sektöründe kendini göstermiş, uzun yıllar hizmet sektöründe bu yönde etkili ve sistematik bir çalışmaya rastlanmamıştır. Ancak son yıllarda dünyadaki ekonomik eğilimlerin değişmesi ve hizmet sektörünün ekonomiden aldığı payın her geçen gün artması, kaliteli üretim için uygulanan yöntemlerin hizmet sektörüne de uyarlanmasını kaçınılmaz kılmıştır. Bu noktadan hareketle bu çalışmada, hizmet sektöründe farklı dinamiklere sahip hastane organizasyonlarında kurumsal performans iyileştirmenin hangi süreçlerden ve noktalardan başlatılması gerektiğine yönelik kararlara veri sağlayacak bir sistem olarak kullanılabilecek kalite maliyetleri ele alınmakta ve kalite maliyetlerini ölçecek bir sistemin kuruluşuna dair bir model önerisinde bulunulmaktadır.
  • ItemOpen Access
    İş ve yaşam tatmininde yoga’nın etkileri üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Duyan, Emin Cihan; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü.
    Bu çalışmanın amacı, Yoga tekniklerinin çalışma yaşamının içinde bulunan bireylerin iş tatmini ve yaşam tatmini seviyelerini nasıl etkileyebileceğini araştırmaktır. Çalışma için farklı mesleklerden araştırma için başvuran kişiler arasından homojen olarak otuzar kişilik deney ve kontrol grubu oluşturulmuştur. Bu gruplara araştırmanın başında ve sonunda Brayfield ve Rothe’un iş tatmini ölçeği, Diener’in yaşam tatmini ölçeği uygulanmıştır. Deney grubu aynı zamanda sertifikalı yoga eğitmeni olan araştırmacı tarafından yönetilen 12 haftalık Yoga sınıflarına katılırken, kontrol grubu bu süreçte araştırmayı etkileyebilecek hiçbir etkinliğe katılmamıştır. Araştırma sonunda deney grubu katılımcılarının iş tatmini ve yaşam tatmini seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterirken kontrol grubunda hiçbir anlamlı değişikliğe rastlanmamıştır. Analiz edilen veriler ışığında yoga çalışmalarının çalışanların tatmin seviyelerini arttırıcı bir müdahale yöntemi olarak kullanılabileceği düşünülebilir.
  • ItemOpen Access
    J eğrisi hipotezinin testi: Türkiye ekonomisinde reel döviz kuru ve dış ticaret dengesi ilişkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Ay, Ahmet; Özşahin, Şerife
    Bu çalışmada reel döviz kuru üzerinde değişiklik yaratan devalüasyon uygulamalarının dış ticaret dengesi üzerinde yarattığı etkiler, 1995.1-2007.6 dönemini kapsayan Türkiye ekonomisine ait verilerle zaman serisi yöntemi kullanılarak incelenmeye çalışılmıştır. Ekonometrik uygulama sonucu elde edilen bulgular neticesinde ihracat (LX) ve ithalat fiyat endekslerinin (LM) en önemli açıklayıcı değişkenlerinden birisinin reel döviz kuru (LERDK) olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca ithalat fiyat endeksinin (LM), ihracat fiyat endeksinden de (LX) önemli derecede etkilendiği tespit edilmiştir.