2005 Cilt 24 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 6 of 6
  • ItemOpen Access
    Yok olmaya yüz tutan bursa estetiği üzerine
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Can, Aynur
    Bu makale, genel olarak Bursa kentini kent, kimlik ve estetik bağlamında kaleme almaktadır. Öncelikle kavramsal çerçeve yer almakta, ardından coğrafik yapı değerlendirilmekte ve Bursa tarihsel zeminde açıklanmaktadır. Özellikle, Bursa’ya tarihi kimliğini verdiği düşünülen Osmanlı dönemine ait kent formu, modern estetik kuramı çerçevesinde incelenmektedir. Son olarak, günümüzde Bursa’nın kimliği ve geleceği üzerine bir tartışmaya kapı aralanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Sosyal sermayenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: ekonometrik bir analiz
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Yapraklı, Sevda
    Bu çalışmada, sosyal sermayenin (güven düzeyi ve işgücü birliklerine üyelik) ekonomik büyüme üzerindeki etkisi, 1990 ve 2000 yılları itibariyle yatay kesit veriler kullanılarak, 28 gelişmiş ve gelişmekte olan ülke örnekleminde incelenmektedir. Analiz sonuçları, sosyal sermaye ile ekonomik büyüme arasında pozitif ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer taraftan analiz sonuçları, sosyal sermaye göstergelerinden güven düzeyi değişkeninin, ekonomik büyüme üzerinde işgücü birliklerine üyelik değişkeninden daha etkin olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte sosyal sermayenin ekonomik büyümeye katkısının fiziki ve beşeri sermayeye göre daha düşük oranda olduğu ve gelişmiş ülkelerde sosyal sermayenin ekonomik büyümeye katkısının daha fazla olduğu gözlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Algılanan liderlik tarzının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin incelenmesine yönelik ampirik bir çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Özutku, Hatice
    Bu çalışma, yöneticilerin “işe yönelik-kişiye yönelik” liderlik yönelimlerinin, Meyer ve Allen’in ileri sürdüğü örgütsel bağlılığın üç boyutu üzerindeki etkisini incelemeye yöneliktir. Bu amaçla, bir kamu örgütünde ampirik bir çalışma yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırma biriminde yer alan yöneticilerin çoğunlukla “işe yönelik” liderlik yönelimine sahip oldukları ve liderlik tarzı üzerinde yaşın, eğitim düzeyinin ve kıdem durumunun etkili olmadığı saptanmıştır. Astların örgütsel bağlılıklarının genel olarak yüksek sayılabilecek bir düzeyde olduğu görülmüştür. “İşe yönelik-kişiye yönelik” liderlik tarzı boyutlarından, “kişiye yönelik” liderlik tarzının örgütsel bağlılık boyutları üzerinde etkisinin olmadığı anlaşılmıştır. Buna karşın “işe yönelik” liderlik tarzının, astların duygusal ve normatif örgütsel bağlılıkları üzerinde düşük düzeyde ve pozitif bir etkisinin olduğu, devamlılık bağlılığı üzerinde ise etkisinin olmadığı saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’nin eğitim, sağlık ve iktisadi göstergeleri arasındaki etkileşiminin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Altaş, Dilek; Giray, Selay
    Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleyen en önemli unsur, o ülkenin ekonomik durumudur. Yaklaşık 20 yıl öncesinden itibaren sadece ekonomik göstergelerin yeterli olmadığı ve ekonomik büyümenin sosyal gelişmeyi de beraberinde getirmesi gerektiği belirlenmiştir. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini ekonomik faktörlerin yanı sıra insani faktörler de belirlemektedir. Bu sebeple çeşitli kurumlarca farklı indeksler geliştirilmiş; ekonomik göstergelerin yanısıra eğitim ve sağlık göstergeleri de eşit ağırlıkla bu endekslere dahil edilmiştir. Bu çalışmanın amacı 2000 Genel Nüfus Tespiti sonuçlarını kullanarak Türkiye için ekonomik göstergeler ile sosyal göstergeler arasındaki etkileşimin detaylı bir şekilde analiz edilmesidir. Amaç doğrultusunda çok değişkenli istatistiksel analiz tekniklerinden Kanonik Korelasyon Analizi kullanılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Kobilerde yönetim enformasyon sistemleri algısı ve kullanımı; Isparta ve burdur yörelerinde yapılan bir uygulama
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) İbicioğlu, Hasan; Antalyalı, Ömer Lütfi; Akçakanat, Özen
    Yönetim enformasyon sistemi, yöneticilerin karar vermesi için gerekli enformasyonu değişik kaynaklardan toplayan, işleyen, saklayan ve veriyi raporlayan formal enformasyon sistemidir. Bu sistemlerin KOBİ’lerde kullanılması ile kararların daha etkin, doğru, zamanlı ve güvenilir bir şekilde verilmesi kolaylaşmıştır. Bu çalışmada bilişim sistemlerine dayalı enformasyon sistemleri ile ilgili Isparta ve Burdur yörelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin durumu incelenmiştir. Bu işletmelerdeki bilişim teknolojilerine dayalı yönetim enformasyon sistemlerinin bilgi kullanım düzeyi ve yöneticilerin bu sistemlere ilişkin bilgi düzeyleri ilk iki araştırma konusunu oluşturmaktadır. Yöneticilerin bu sistemlere ilişkin kendi bilgi düzeylerini nasıl gördükleri üçüncü araştırma konusudur. Son araştırma konusu ise yöneticilerin bu sistemlerle ilgili bazı temel kavramlardan doğru şeyleri anlayıp anladıklarıdır. Araştırmada Isparta ve Burdur yörelerindeki 97 adet küçük ve orta ölçekli işletmenin yöneticisi ile görüşülmüştür. Araştırma yöntemi olarak yapılandırılmış sorulardan oluşan mülakat tekniği kullanılmıştır. Mülakattan elde edilen sonuçlar SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Isparta ve Burdur yörelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin enformasyon sistemlerini kullanma düzeyi düşüktür. Yöneticiler, bu sistemlerle ilgili iyi düzeyde bir bilgiye sahip olmadıkları halde, bilgi düzeylerinin oldukça iyi olduğunu düşünmektedirler. Son olarak elde edilen bulgulara göre, yöneticilerin enformasyon sistemlerini eksik veya yanlış anladıkları tespit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Alman dış politikasında süreklilik ve değişimin alman bölünmüşlüğü bağlamında analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Pirinççi, Ferhat; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Uluslararası İlişkiler Bölümü.
    Bölünmüşlük ve birleşme sarmalında geçirdiği tarihsel evreler dikkate alındığında, Alman dış politikası iki farklı evrede değerlendirilebilir. Kutsal Roma Germen İmparatorluğu’ndan Prusya’ya ve Weimar Cumhuriyeti’nden Hitler Almanyası’na kadar geçen dönemi kapsayan ilk evrede Alman dış politikasında geleneksel amaçların gerçekleştirilmeye çalışıldığı ve buna bağlı olarak da özellikle güce dayalı geleneksel dış politika araçlarının kullanıldığı görülmektedir. Avrupa Birliği’nin temellerinin atıldığı İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise Alman dış politikasının ciddi bir dönüşüm geçirdiği görülmektedir. Bu evrede Almanya artık güce dayalı politikalar izlemek yerine modern dış politika araçlarını kullanmaya başlamıştır. Çalışmada Alman bölünmüşlüğünün tarihsel geri planı da dikkate alarak Alman dış politikasındaki süreklilik ve değişim irdelemek ve dolayısıyla günümüz Alman dış politikasının AB ve Türkiye açısından ne ifade ettiği ortaya konmaktadır.