Ana baba tutum ölçeğinin geliştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999

Authors

Kuzgun, Yıldız

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada 1972 yılında Kuzgun tarafından geliştirilen ana-baba tutum ölçeğinin psikometrik çalışmaları yeniden yapılmıştır. Kuzgun'un ölçeği temel alınarak Demokratik, Otoriter, Koruyucu, Reddedici ve İlgisiz olmak üzere beş alt ölçek belirlenmiş ve bu alt ölçeklere uygun 119 madde yazılmıştır. Ölçek bu haliyle üniversite öğrencisine uygulanmış ve elde edilen puanlar faktör analizi tekniği ile yorumlanmıştır. Faktör analizi sonucu Demokratik ve Koruyucu Alt Ölçeği için faktör yükü en yüksek 15'er, Otoriter Alt Ölçeği için ise 10 madde seçilerek toplam 40 maddelik Ana Baba Tutum Ölçeği oluşturulmuştur. Ana Baba Tutum Ölçeğinin iç tutartığı Cronbach Alfa formülü ile hesaplanmış Demokratik Alt Ölçeği için 90, Koruyucu Alt Ölçeği için .82, Otoriter Alt Ölçeği için. 79 olarak bulunmuştur. Ölçeğin kararlılık katsayıları ise Demokratik Alt Ölçeği için 92, Koruyucu Alt Ölçeği için.75, Otoriter Alt Ölçeği için 79 olarak bulunmuştur. Alt ölçekler arasındaki korelasyonlar ise Demokratik Alt Ölçeği ile Otoriter Alt Ölçek puanları arasında -0. 64, Otoriter ve Koruyucu Alt Ölçek puanları arasında .36 dır.
In this study, it is renovated the parental attitude scale that was developed by Yıldız Kuzgun in 1972. Five subscales such as Democratic, Authoritarian, Protective, Rejected, Neglected that are based on Kuzgun's Scale were identified and 119 items that are suitable for these five subscales were written. Scale was applied to 100 university students and obtained scores analized by factor analysts statistical technique and the resulte were interpreted. As a result of factor analysis as choosing the most highest factor loadings 15 items were chosen for each of the Democratic and Protective Subscales and 10 items were chosen for Autoriterian Subscale. Totally 40 items formed the Parental Attitude Scale. Internal consistency correlations of Parental Attitude Sca/e was calculated using by Cronbach Alpha Reliability Coefficient. The Reliability coefficient of Democratic Subscale was found as . 90 and Authoritarian Subscale was found as .79 and protective Subscale was found as .82. Test- retest reliability was found as .92 for Democratic Subscale, 75 for Protective Subscale, 79 for Authoritarian Subscale. The total correlation between subscales was found .64 between Democratic and Authoritarian Subscales, 36 between Authoritarian and Protective Subscales.

Description

Keywords

Ana baba tutumları, Ölçek geliştirme, Parental attitutes, Scale development

Citation

Kuzgun, Y. ve Eldeleklioğlu, J. (1999). ''Ana baba tutum ölçeğinin geliştirilmesi ''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1), 63-68.