2003 Cilt 22 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 12 of 12
  • ItemOpen Access
    Gıda ürünlerinin kara yolu ile taşınmasında maliyet minimizasyonu: bir tamsayılı doğrusal programlama uygulaması
    (2013) Ergülen, Ahmet
    Tamsayılı-Doğrusal Programlama modelleri, işletmelerinin dağıtım planına ait maliyet tutarlarının hesaplanmasında ve ileriye yönelik dağıtım maliyetlerinin tahmin edilebilmesinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca bu modeller işletmelerin finansal planlarının ve dağıtım stratejilerinin kısa zamanda oluşturulmasında da önemli rol oynar. Bu çalışmada, optimum çözüm planıyla oluşturulan model, Tamsayılı–Doğrusal Programlama yöntemiyle hesaplanmış ve firmanın dağıtım sistemine alternatif model olarak kurulmuştur. Çalışmanın sonucu göstermektedir ki, firmanın mevcut dağıtım maliyetine oranla, optimum çözüm modeline ait dağıtım maliyeti % 9.01 daha avantajlıdır.
  • ItemOpen Access
    Bölgesel hasıla bileşenleri ve bölgesel büyüme ilişkisi: Türkiye üzerine çok bölgeli bir uygulama
    (2003) Yılmaz, Ömer; Kaya, Vedat
    Bu makale bölgesel hasıla bileşenlerinden hangilerinin bölgesel büyümeye anlamlı etkide bulunduğunu araştırır. Çalışma 1975-2000 dönemi için Türkiye’deki yedi coğrafi bölgeyi kapsamaktadır. Modele dahil edilen bağımsız değişkenler arasında çoklu doğrusal bağlantı problemine rastlanmış ve bunu gidermek için ‘Frisch’in Kavşak Çözümlemesi’ yaklaşımı kullanılmıştır. Çoklu doğrusallıktan arındırılmış modele Johansen-Juselius eş-bütünleşme sınaması ve bunun sonucuna göre de hata düzeltme modeli uygulanmıştır. Hata düzelme modeli sonuçlarına göre; Marmara Bölgesi için sanayi, Ege Bölgesi için ticaret, Akdeniz Bölgesi için ticaret ve konut sahipliği, İç Anadolu Bölgesi için sanayi ve ticaret, Karadeniz Bölgesi için ticaret ve konut sahipliği, Doğu Anadolu Bölgesi için tarım ve devlet hizmetleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinse ticaret ve konut sahipliği değişkenlerinin bölgesel büyümeye anlamlı katkılarda bulundukları görülmüştür. Ayrıca anlamlı bulunan bağımsız değişkenler ile bölgesel büyüme arasındaki Granger nedenselliği de araştırılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de reel döviz kuru oynaklığı ve bunun ihracat üzerine etkisi: sektörel bir analiz
    (2003) Kasman, Adnan
    Bu makalede reel efektif döviz kuru oynaklığının ihracat üzerine etkisi aylık veriler kullanılarak ampirik olarak incelenmeye çalışılmıştır. 1989-2002 dönemini kapsayan bu çalışmada, eşbütünleşme ve hata-düzeltme teknikleri kullanılarak ihracat modeli hem sektörel hem de toplam düzeyde tahmin edilmiştir. Elde edilen bulgular reel efektif döviz kuru oynaklığının ihracat düzeyinin belirlenmesinde önemli bir değişken olduğunu göstermektedir. Reel döviz kuru oynaklığının ihracat üzerindeki kısa dönemli etkisi çoğu sektörde pozitif olmasına rağmen uzun dönemde bu etkinin baskın olmadığı saptanmıştır. Elde edilen bulgular reel döviz kuru oynaklığının toplam ihracat üzerindeki etkisinin hem uzun dönemde hem de kısa dönemde negatif olduğunu da göstermektedir.
  • ItemOpen Access
    Liderlik ve etik
    (2003) Özdemir, Erkan; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü.
    Etik ve liderlik el ele gider. Etik çevre, etkili liderliğe yardım ettiği gibi, etkili liderlik de etiğe yardımcı olur. Etkili liderlik etik davranışın, etik davranış da etkili liderliğin sonucudur. Etik ve liderlik neden sonuç olarak işler. Bu neden sonuç ilişkisini etkileyen en önemli faktörler bilişsel ve organizasyonel ahlaki gelişimdir. Liderler, organizasyonun etik ilkelere sahip olmasında ve etik ilkelerle yönetilmesinden sorumlu olan en önemli taraftır. Bu amaçla çalışmada, liderlik ve etik ilişkisi ile etik liderlik tarzları incelenmektedir.
  • ItemOpen Access
    Kültürel değişim kültüre ne kadar duyarlı? Kültürel değişimin nedenleri ve değişim süreci üzerine bir inceleme
    (2003) Sayılar, Yücel
    Kültürel değişim, geniş bir yelpazeye sahip örgüt kültürü literatürü içinde dikkat çeken araştırma alanlarından biridir. Örgüt kültürünün işletmelerin dış ve iç çevresel koşullarına uyum sağlamasının ve güçlü bir niteliğe sahip olmasının örgütsel performansı olumlu yönde etkileyeceği varsayımı, kültürel değişimin temel dinamiğini oluşturmaktadır. Ancak hem kültürel değişim kavramının kendisi hem de örgüt kültürü ile performans arasında kurulan ilişkiler bir takım sorunlar içermektedir. Genel bir eğilim olarak, bu alandaki yaklaşımların, kültürel yapının özelliklerine ve değişim çabalarına gösterdiği dirence duyarlı olmadığı gözlenmektedir. Oysa kültür gibi karmaşık bir insani eser, daha çok boyutlu analizleri gerektirmektedir.
  • ItemOpen Access
    Hastane işletmelerinde maliyetleme yaklaşımları
    (2003) Özkan, Azzem
    Hastaneler topluma çeşitli sağlık hizmeti sunan sağlık sistemimizin en önemli kurumlarından biridir. Bu kurumlar, toplumun bedenen ve ruhen sağlıklı yaşamasında ve sağlıklı bir toplum oluşturulmasında önemli görevler üstlenen hizmet işletmeleridir. Diğer hizmet işletmelerine benzemekle birlikte, hastanelerdeki üretim süreci karmaşık bir yapıya sahiptir. Çünkü hastalığın türü ve şiddeti, her hastaya farklı hizmet sunumu gerektirmektedir. Bu da hastane işletmelerinde birim hasta maliyeti hesaplamayı güçleştirmektedir. Hastane işletmelerindeki maliyetleme yaklaşımları incelendiğinde bölümleri ve hastaları maliyetleme olmak üzere iki temel yaklaşımın bulunduğu görülmektedir. Bunlardan bölümleri maliyetleme çok kere tercih edilmekle birlikte, hastanenin nihai amacının birim hasta maliyetini hesaplamak olduğu söylenebilir. Fakat hastanelerdeki üretim süreci, sadece safha veya sipariş maliyetlemesi kullanarak birim hasta maliyeti hesapla-maya müsait değildir. Bu bakımdan her iki maliyetleme yaklaşımının izlerini taşıyan melez maliyetleme hastaneler için uygun bir yaklaşımdır
  • ItemOpen Access
    Yöneticiler üzerindeki etkileri açısından stres kaynakları ve bir uygulama
    (2003) Ekinci, Hasan; Ekici, Süleyman
    Son yıllarda örgütsel davranış alanında üzerinde durulan en önemli konulandan biri strestir. Gerçekten de, çalışma hayatında gerek örgütsel, gerekse bireysel düzeyde strese yol açan çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bu faktörler yöneticileri olumsuz etkileyerek fiziksel ve zihinsel olarak zorlanmalarına neden olmaktadır. Yöneticilerin başarılı olmaları için, söz konusu faktörlerin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi gerekir. Bu da strese yol açan kaynakların belirlenmesi ve olumsuz etkilerinin azaltılmasıyla olabilir. Bu çalışmada, işletme yönetimi açısından stresin ne anlama geldiği ve kaynaklarının neler olduğunun üzerinde durulmaktadır. Bunun için, Sivas ilinde faaliyette bulunan sanayi işletmelerinin yöneticilerini kapsayan bir alan araştırması yapılmıştır. Bu doğrultuda yöneticilerin demografik özellikleri ile etkilendikleri örgütsel ve bireysel stres kaynakları arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    İşletmelerin ruhsal tasarımında psikoteknik yöntemin transaksiyonel analiz ile boyutlandırılması
    (2003) Akyıldız, Hüseyin; Kayalar, Murat
    İşletmeler, sosyo-teknik sistemlerdir. İnsan kaynakları bu sistemin sosyal boyutunu oluşturur. Verimlilik açısından işletme-işgören uyumu büyük önem arz eder. Nasıl ki, ruh insan organizmasının manevi varlığını temsil ediyorsa, aynı şekilde insan kaynakları da bir işletmenin ruhsal boyutunu oluşturmaktadır. Bu nedenle işletme-işgören uyumunda işgörenlerin kişilik özelliklerinin (ego durumlarının) belirlenmesi ve tasarımı işletmelerin ruh tasarımı anlamına gelmektedir.
  • ItemOpen Access
    Çeviri yöntemlerinin mali analiz sonuçları üzerindeki etkisi
    (2003) Doğan, Zeki
    Yabancı para üzerinden düzenlenen mali tabloların Türk Lirasına çevirisinde kullanılabilecek bir çok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler farklı varsayımlara dayandığı için, mali tablolar ve mali analiz sonuçları üzerindeki etkileri de farklı olmaktadır. Bu çalışmada ise, çeviri işleminde kullanılabilecek yöntemler ve bu yöntemlerin mali tablolar ve mali analiz sonuçları üzerindeki etkilerini açıklayan uygulamalar hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Siber uzayda bit vergisi üzerine
    (Uludağ Üniversitesi, 2003) Gökbunar, Ramazan
    İletişim ve bilgisayar teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, sayısal biçime dönüştürülmüş ticari işlemler için gerekli bilgi ve belgelerin elektronik ortama aktarılmasına olanak sağlamış ve bu durum "e-ticaret" hacminin giderek artmasına yol açmıştır. E-ticarete konu işlemlerin vergilendirilmesi konusunda iki farklı öneri mevcuttur. Bu öneriler: “elektronik ortamda transfer edilen bilginin hacmi esas alınarak vergileme yapılması şeklinde önerilen Bit Vergisi” ve “internet ortamının bir serbest ticaret alanı olarak kabul edilip, bu alanın her türlü vergiden arındırılması”dır. Bu çalışmada, özellikle siber uzayda Bit Vergisi’nin uygulanabilirliği konusunda tartışmalar genel bir yaklaşımla sunulmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Bölgelerarası gelir eşitsizliği: Coğrafi bölgeler üzerine tanımlayıcı bir analiz 1965-2001
    (Uludağ Üniversitesi, 2003) Öztürk, Lütfü
    Bu çalışmada, bölgesel gelir eşitsizliği coğrafi bölge tanımına göre Değişim Katsayısı, Ağırlıklı Değişim Katsayısı, Nispi Ortalama Değişim, Maksimum-Minimum Rasyosu ve Milli Gelir Nüfus Rasyosu gibi nispi ölçeklerle bölgesel gelir bağlamında araştırılmıştır. 1965 2001 dönemini kapsayan çalışmada, bölgesel gelir eşitsizliğinin boyutları ortaya konularak, bu eşitsizliğin zaman içinde gösterdiği değişimler yakalanmaya çalışılmıştır. Elde edilen değerlerle çeşitli ülkeler için hesaplanmış değerler karşılaştırılarak, Türkiye’deki bölgesel eşitsizliğin boyutları irdelenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’de bölgesel gelir eşitsizliğinin Gelişmiş Ülkelere göre yüksek, Gelişmekte Olan Ülkelere Göre benzer veya düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca, bölgesel gelir eşitsizliğin 1980’li yılların sonlarına kadar artış eğiliminde olduğu, ancak 1990’lı yıllarda bu eşitsizliğin azalma eğilimi gösterdiği tespit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Küreselleşmenin getirdiği sorunlar ve bu sorunlara çözüm önerileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2003) Özpınar, Ömer; Şimşek, Ergün
    Küreselleşme, kapitalist üretim tarzının dünya genelinde yayılma sürecidir. Bu süreçten sürekli yarar sağlayan kişiler, kesimler ve ülkeler bulunmaktadır. Ancak, bunun yanında, sürecin dışladığı grup ve kişiler çok daha fazladır ve bunlar, her geçen gün daha büyük bir kayba uğramaktadır. Kaybedenlerin bu kadar çok olduğu bir sürecin devamının sosyal huzursuzlukları, suç oranında artışı ve şiddeti beraberinde getireceği beklenebilir. Bu nedenle, küreselleşme sürecinin yarattığı sorunların saptanması, bu sorunların çözümü için yaşamsal önem taşımaktadır.