Güzel sanatlar eğitimi bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yaklaşımları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çağdaş eğitimin üç ana bileşeninden biri olan "sanat eğitimi "nin, önemli ve etkin öğesi "sanat eğitimcisi "dir. Sanat eğitimcilerinin büyük bir kısmını yetiştiren Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (GSEB) öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yaklaşımları; onların gelecekte sürdürecekleri mesleğe hazır olmaları ya da bilinçlenmeleri açısından önemli bulunmaktadır. Bu çalışma; U Ü.E.F. GSEB öğrencilerinin, konuyla ilgili yaklaşımlarını belirlemek amacıyla yapılmış ve 1998-1999 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı'nda bu Bölüm 'de öğrenim gören 398 öğretmen adayına bir anket uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda, öğrencilerin sanat alanına oldukça ilgi duydukları, ancak ne bu Bölüm 'de öğrenim görmeye karar verirken ne de öğrenime başladıktan sonra (ilk ya da ortaöğretim kuruml arında) sanat eğitimcisi olarak görev almaya fazla sıcak bakmadıkları anlaşılmaktadır. Çalışmada bu ve benzeri bulgular tartışılmakta, konuyla ilgili öneriler de getirilmektedir.
Effective member of "fine arts education " which is one of three component of contemporary education is "fine ar ts educator ". Approaches to profession of teaching of most students who are educated at the Fine Arts Education Departments (FAED) of Education Faculties are seen important for their becoming conscious or for their being ready to profession of teaching which they will be deal with in the future. This study is made for the aim of identifying their aproaches of U U.E.F.FAED students about this subject and carried out an investigation to 398 teacher candidate who are educated in this institution in 1998- 1999 Academic Year. As a result of evaluation of datas, it shows that students are really interested in fine arts field but they aren 't interested in taking duties as a fine art educator at the primary or secondary schools neither in the period of deciding to be educated nor in the period of being educated in this department. In this study, these findings and related subjects are debated and proposals about this subject are put forward.

Description

Keywords

Güzel sanatlar, Öğretmen adayı, Mesleki yaklaşım, Fine arts, Teacher candidate, Profession approaches

Citation

Göğüş, G. (2000). "Güzel sanatlar eğitimi bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yaklaşımları". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 147-157.