Eğitim fakülteleri güzel sanatlar eğitimi bölümlerinde uygulanmakta olan yeni müzik öğretmenliği lisans programı üzerine bir değerlendirme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ülkemizde öğretmen eğitiminin köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Öğretmen yetiştiren ilk kurum İstanbul 'da 16 Mart 1848 'de Darülmuallimin adıyla açıldı. Müzik öğretmenlerinin eğitimi ise 1924'de Ankara'da açılan Musiki Muallim Mektebi ile başladı. Müzik Öğretmenliği Programı 'nda yeri geldikçe gerekli değişiklikler yapılmış ve günün koşullarına göre düzenlenmiştir. Ancak 1998 yılında uygulanmasına başlanan yeni program hem yapılanma hem de program açısından köklü değişiklikler getirmektedir. Buna göre dersler yeniden düzenlenmiş ve öğretmen yetiştiren tüm kurumlarda aynı programın uygulanması öngörülmüştür. Bu çalışmada yeni Müzik Öğretmenliği Lisans Programı eleştirel bir yaklaşım ile değerlendirilmiş ve öneriler getirilmiştir.
In our country training teachers has got an old history. The first teachers ' training callage named "Darülmuallimin " was opened in Istanbul in 16 March 1848. Training of music teachers begun with "Musiki Muallim Mektebi" which had be en opened in Ankara in 1924. Some changes were made when necessary in the curriculum of music teachers and it was improved according to circumstanaes. The new curriculum which had been begun teaching in 1998 brought some radical changes in both teaching and in structure. In the study, music teachers ' curriculum was criticized and some advice about it was given.

Description

Bu çalışma, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından 25-26 Mayıs 2000 tarihinde Bursa 'da düzenlenen "3. Bin Yılın Eşiğinde Müzik Oğretmeni Yetiştirme Anlayışımız" konulu sempozyumda bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Müzik öğretmeni, Program, Music teacher, Curriculum, Güzel sanatlar, Fine arts

Citation

Bozkaya, İ. (2000). "Eğitim fakülteleri güzel sanatlar eğitimi bölümlerinde uygulanmakta olan yeni müzik öğretmenliği lisans programı üzerine bir değerlendirme". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 125-133.