Çatışma çözme taktikleri: Bir ölçek geliştirme çalışması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı çatışma taktikleri kuramı doğrultusunda saptanmış 5 çatışma çözme tekniğini geçerli ve güvenilir biçimde ölçebilecek bir araç geliştirmektir. 110 maddeden oluşan ve 5 alt ölçeğe sahip olan (zorlama, geri çekilme, yatıştırma, uzlaşma ve müzakere) ön-deneme testi, 205 (115 kız 90 erkek) üniversite öğrencisine uygulanmıştır. Maddeler "t" değerlerinin hesaplanması, faktör analizi, Cronbach Alpha değerlerinin bulunması ve temel bileşen analizi yoluyla analiz edilerek, herbiri 10'ar maddeden oluşan 5 ölçekli ve toplam 50 maddeli bir sonuç teste ulaşılmıştır.
THA purpose of this study was to develop a valid and reliable instrument to measure five areas of conflict resolution strategies. THA instrument was composed of 110 items and 5 subscales which were written according to THA Conflict Strateegies Theory (forcing, withdrawing, smoothing, compromising, negotiating). Preliminary test was applied to 205 students at university. THA items were analyzed by "t" values,factor analysis, principal component analysis and Cronbach 's Alpha reliability coefficient. After THA data analysis, a final test was obtained by 5 subscales which have 10 items each.

Description

Keywords

Çatışma çözme, Çatışma taktikleri kuramı, Ölçek geliştirme, Conflict resolution, Conflict strategies theory, Development of an instrument

Citation

Bilgin, A. (2000). "Çatışma çözme taktikleri: Bir ölçek geliştirme çalışması". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 85-94.