Küçük çocukların özel olarak düzenlenmiş bir ortamdaki sözlü iletişim yeterlikleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1995

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı küçük çocukların sözlü iletişim yeterliklerine sin duzeyinin ve cinsiyetin etkilerini araştırmaktır. Denekler orta sosyo-ekonomik düzeyden gelen 40 anaokulu ve 40 ikinci sınıf öğrencileridir. Deneklerin sözel iletişim yeterlikleri araştırmacı tarafından geliştirilen resimli bir test ile ölçülmüştür. Deneklerden hedef olarak belirlenen resmin diğerlerinden ayırt edici özelliklerini (renk-desen-büyüklük) bir yetişkin dinleyicinin bulabilmesi için sözlü olarak belirtmeleri istenilmiştir. Uygulama sakin bir ortamda bireysel olarak yapılırken çocuk ile araştırmacı arasına bir engel konulmuştur. Hedef resimlerin detaylarını belirtme puanları 2x2 ANOVA ile test edildiğinde ikinci sınıfların anaokulu öğrencilerinden ve kızların erkeklerden anlamlı bir şekilde daha başarılı oldukları bulunmuştur. Karşılıklı etkileşim anlamlı değildi.
The purpose of this study is to investigate the effects of grade level and sex of small children on their verbal communication capabilities. Subjects were 40 kindergarten and 40 second grade middle class pupils Verbal communication capabilities of subjects were assessed by a picture test developed by the investigator. Subjects were asked to describe verbally the descriminating features (color-size-decoration) of a target picture for an adult listener in order to find it among others. While the task was administered individually in a quiet room, an obstacle was put between the child and the investigator, so that they were not able to see each other. When the Detail scores of the target pictures were analized by a 2/grade)x2(sex) ANOVA, the results showed that there were significant main effects for grade level in favor of second graders and sex in favor of girls. Interaction effect were not significant

Description

Keywords

Küçük çocuklar, Sözlü iletişim yeterlikleri

Citation

Peker, R. (1995). "Küçük çocukların özel olarak düzenlenmiş bir ortamdaki sözlü iletişim yeterlikleri". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 51-58.