Eğitim sürecinde iletişimin önemi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1986

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İnsanlar arasında anlamları ortak kılma süreci' olarak tanımlanan iletişim, eğitim sürecinde önemli bir yere sahiptir. Etkili bir eğitim ortamının gerçekleştirilebilmesi için öncelikle, okulda öğrenci-öğretici-yönetici arasında iletişim kanallarının açık olması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, sınıfta öğrencilerin kendi aralarındaki ve her birinin öğretici ile arasındaki tüm olası iletişim kanallarının açık tutulması ve bu açık kanallardan yapıcı bir yarar sağlayacak iklimin yaratılması halinde en etkili öğrenmeler gerçekleşmektedir. Eğitici, öğrencileri savunuculuğa ve tetikte olmaya itecek davranışlardan kaçınmalı, onlara güvenceli ve onay gören bireyler olduğunu hissettirecek teşvik edici ve yüreklendirici bir ortam yaratmaya çalışmalıdır. Sınıfta açık iletişimin sağlanabilmesi için, eğitici, insan ilişkilerinin gelişiminde en zor koşullardan biri olan güven duygusunun temelini oluştura bilmelidir.
Communication, defined as the process of sharing the meanings among people, has a great importance in education. In order to realize an effective environment for education, there should be, first of all, open communication canals among students teachers-administrators. Recent studies have shown that effective learning requires creating an emphatic elimale in the class as well as open communication canals among students themselves, and between each student and the classroom teacher. Teachers should avoid to create a tight atmosphere that night puıh the students to behave in offensive or discontented way. Thus, the teacher's attitudes toward students must be encouraging, supporting and especially consistent all the time. It is essential for the cognitive and psychosocial development in the class, to create such a communication climate in which all the students can {eel that they are certainly accepted and respected.

Description

Keywords

Eğitim süreci, İletişimin önemi, Etkili bir eğitim, Davranış, Education process, Effective education, The importance of communication, Behaviour

Citation

Ulusavaş, M. (1986). ''Eğitim sürecinde iletişimin önemi''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 163-170.