Sosyal öğrenme kuramı açısından olumlu ve olumsuz sosyal davranışlar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1986

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu yazıda, olumlu ve olumsuz sosyal davranışlar, sosyal öğrenme kuramı açısından ele alınmıştır. Son on yıldan beri, olumlu sosyal davranışlar (olturistik) davranışlar, sosyal psikolojinin temel inceleme alanlarından biri olmuştur. Sosyal psikologlar olumlu sosyal davranışı, saldırganlığın zıddı bir davranış olarak düşünmüşlerdir. Bu davranış, yardım etme davranışı, paylaşma, hediye verme ve bağışta bulunma gibi değişik eylemleri kapsamaktadır. Sosyal öğrenme kuramcıları, insanın, doğuştan saldırgan ve diğergam olmadığını ve bu tür davranışların sosyalleşmenin bir sonucu olduğunu öne sürer. Sosyal öğrenme kuramları pekiştirmeyi sosyal davranışın temel bir belirleyicisi olarak ele alır. Pekiştirme, sosyal davranışın şekillenmesinde önemli bir vasıtadır ve bir çok sosyal tepkiler sadece diğer insanların davranışlarını izlemekle öğrenilmektedir.
Prosocial and non-prosocial behaviors have been investigated from the perspective of social learning theory, in this paper. In the last decade, prosocial behaviors (altruistic behavior) has become one of the central areas o f social psychology. Social psychologists have considered prosocial behavior as the opposite of aggression. This behavior consists o{ a variety of acts such as helping, sharing, donating. The social learning theorists claim that man is not innately aggressive and altruistic. But, they insist these behaviors emerge as a result o{ socialization process. Social learning theories consider reinforcement to be an important determinant of social behavior. Reinforcement is an important means of slıapirıg social behavior. Many social responses are learned only through obıeruing the behavior of other persons.

Description

Keywords

Sosyal öğrenme kuramı, Sosyal davranışlar, Olumlu, Olumsuz, Paylaşma, Social learning theory, Social behavior, Positive, Negative, Sharing

Citation

Aşkın, M. (1986). ''Sosyal öğrenme kuramı açısından olumlu ve olumsuz sosyal davranışlar''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 147-153.