Literaturkritik ihre aufgaben und ihr wesen

Loading...
Thumbnail Image

Date

1986

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmamda öncelikle 'Edebiyat', 'Eleştiri' ve 'Edebiyat Eleştirisi' kavramlarının değişik kaynaklara göre tanımlarını belirledikten, edebiyat eleştirisinin işlevlerini açıkladıktan sonra, Heinrich Vormweg, G. Ephraim Lessing, Bertolt Brecht, Ham G. Helms ve Reinhard Baumgart gibi yazar ve eleştirmenlerin 'Edebiyat Eleştirisi' ve eleştiri ile ilgili görüşlerine yer vererek, adı geçen kişilerin eleştirinin hangi yönüne ağırlık verdikleri ve hangi yönlerinin yeterince dikkate aldıklarını açıklamak istiyorum. Bir dilde yazılı olarak ifade edilen eserlerin bütününe edebiyat denilirken, bu çalışmamda estetik ve sanatsal değeri olan eserleri konu edinmek istiyorum. 'Eleştiri' (Kritik) kavramı ile bireyin bir nesne yada kişi e karşı olumlu veya olumsuz tavır takınması, ancak tavrını belirlerken de objektif ve bilimsel olması gerekmektedir. 'Edebiyat Eleştirisi' (Literaturkritik) ise bireyin veya eleştirmenin yazınsal bir eser hakkında objektif bakış açısıyla bilimsel ve sanatsal olarak eleştirmesi yada eseri okuyucuya tanıtmasıdır. Böylece edebiyat eleştirisinin iki işlevi vurgu/anmaktadır: a) Yazınsal eserin bilimsel eleştirilmesi, b) o eserin tanıtılması, yani Edebiyat eleştirisinin aracılık işlevi.
In der vorliegenden Arbeit möchte ich zuenıt eine Definition der Begriffe " Literatur", "Kritik" und "Literaturkritik" anhand verschiedener Quellen erarbeiten. Danach werde ich die Meinung folgender Literaturkritiker und Schriftsteller wiedergeben, in dem ich zu zeigen versuche, worauf sie den Schwerpunkt gelegt und welche Funktion der Literaturkritik vernachlaessigt oder übersieht haben. Dabei wird auch auf die Aufgabe der Literaturkritik hingewiesen.

Description

Keywords

Edebiyat eleştirisi, İşlev, Eleştiri, Kritik, Literatur-Kritik, Funktion, Kritisch

Citation

Kudat, C. (1986). ''Literaturkritik ihre aufgaben und ihr wesen''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 79-83.