Dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-02-06

Authors

Sarpbalkan, Damla

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, öncelikle literatürdeki konu ile ilgili yazın incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, Bursa'da, tekstil sektöründe çalışan, mavi yaka ve beyaz yaka çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmada, Allen ve Meyer'in geliştirdiği Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Podsakoff'un geliştirdiği Dönüşümcü Liderlik Ölçeği'nin yer aldığı soru formu kullanılmıştır. Sonuç olarak, çalışanların dönüşümcü liderlik algılarının, örgütsel bağlılıkları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğuna ulaşılmıştır.
The effect of the transformational leadership style on the organizational commitment has been researched in this study. First of all literatüre about the subject has been examined for this purpose. Sample group is the whiye collar employees and blue collar workers who works on the textile sector in Bursa. The questionnare has been used which is included Organizational Commitment Scale by Allen and Meyer and Transformational Leadership Scale by Podsakoff. As a result, it has ben approached that employees' transformational leadership perceptions has a meaningful effect on their organizational commitment.

Description

Keywords

Dönüşümcü liderlik, Devam bağlılığı, Duygusal bağlılık, Örgütsel bağlılık, Transformational leadership, Continuous commitment, Affective commitment, Normative commitment, Organizational commitment

Citation

Sarpbalkan, D. (2017). Dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.