Şirvan Şah ve Şemail Banu hikayesi üzerinde bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1988

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sözlü ve yazılı kaynaklardaki halk hikayeleri üzerinde yapılan çalışmalar, top­lumun kültürel yapısı hakkında da bazı bilgiler verirler. Bu özelliklere sahip hikaye­lerden biri de, XVI. yüzyılda yaşamış olan Iznikli Baha'i'nin yazdığı "Şiruan Şah ile Şemail Banu" hikayesidir. Araştırmalarımız sonucunda bu kitabı, sadece Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Agah Sırrı Levend kitapların arasında tek nüsha ola­rak bulabildik. Bu çalışmada, sözkonusu hikayenin epizot, motif ve bazı karakteristik özellikleri, toplum ve kültür yapısı açısından araştırılmıştır.
The studying on tlıe sources of oral and written materials of the folk stories enligthens the cultural structure of a society. One of these stories, which gives to us some culturel coes, was written by Bahal from Iznik, in the XV tth century, is "Şiruan Şalı and Şemail Banu", too. According to our researchers, this maniscript book being just only one copy is available at the central library , Atatürk University, Erzurum. This, in this paper, the episodes, inshires and sonıe characteristical pecularities has been being exa­mined from the perspectives of the cultural structure and society.

Description

Keywords

Şirvan Şah, Şemail Banu, Folk story

Citation

Karadağ, M. (1988). "Şirvan Şah ve Şemail Banu hikayesi üzerinde bir araştırma ". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2),49-56.