Gânim el-Bağdâdî'nin Hisnü'l-İslâm adlı eseri ve Elfâz-ı Küfür hakkındaki görüşleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-12-02

Authors

Omar, Mustafa Wajid

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hz. Peygamber (s.a.v)'in vefatından sonra Müslümanlar arasında siyasi ve itikadi ihtilaflar ve kutuplaşma başlamıştır, bilhassa Hz. Osman'ın şehit edilmesinden sonra "Tekfir" meselesini ortaya çıkaran Harici fırkası zuhur etmiştir. Tekfir ve elfâz-ı küfür (küfrü gerektiren sözler) konusu ilk başlarda fıkıh ve fetva kitaplarının bir bölümünde yer alırken, daha sonra birer müstakil risale ve eser şeklinde kaleme alınmıştır. Elfâz-ı küfür konusunu müstakil bir eser olarak ilk kaleme alan isim olarak Hanefî fakihi Muhammed b. İsmail (Bedr er-Reşid) görünmektedir. Hanefî fakihleri arasında el-fâz-ı küfür risalesi yazma geleneğinin öncüsü olan Risâle fî elfâzi'l-küfr'ü daha sonra Ali el-Kârî tarafından şerh edilmiştir. Arapça ve Osmanlı Türkçesi ile onlarca elfâz-ı küfür risalesi yazılmıştır. Bunlardan, bu çalışmanın konusunu da teşkil eden, birisi, Hanefî fakihi Gânim el-Bağdâdî'nin Hisnü'l-İslâm fî Elfâzi'l-Küfr ve'l-Akâid isimli risalesidir. Müellifin, itikadî olarak inanılması gereken hususları zikrettikten sonra, küfrü gerektiren söz ve fiilleri detaylı bir şekilde izah ettiği bu eser, toplamda beş bölümden oluşmaktadır.
After the death of Prophet Mohammad (s.a.w) a great diversification arouse on a political, ideology and polarisation among Muslims. Especially after the martyrdom of hadrat uthman, the first world blasphemy "Tekfir'' was invented by the harici sects. The word tekfir and related words was indicated in the Islamic law and fatwa books, after several years then it was detached as a book or work. As far as Alfazi -küfür (Blashphemy topic are concerned we discovered that the first researcher was Hanefi fatih names Muhammad b. İsmail (Bayramınız er-reşid). After him Ali al-kâri one of the Hanefi sect scholar was among the writers and interpreters of the book of Alfazi küfür. Likewise the topic of Alfazi-küfür was written in Arabic and ottoman Turkish respectively. Another volunteerer among the writers was Gânim al-Baghdadi and his book or work is Husn al-Islam fi elazil -küfür ve al-akaid. According to the writers ultimate view the matters of ideology is believe (iman) after those were mentioned he already gave knowedge about the blashphemy words (küfür gerektiren söz ve fiileri) in details and composed them in five chapters.

Description

Keywords

Gânim el-Bağdâdî, Hisnü’l-İslâm, İman, Küfür, Elfâz-ı Küfür, Ghānim al-Baghdādī, Hisn al-Islam, Belief, Unbelief, Utterances of unbelif

Citation

Omar, M. W. (2016). Gânim el-Bağdâdî'nin Hisnü'l-İslâm adlı eseri ve Elfâz-ı Küfür hakkındaki görüşleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.