Zızıphora capıtata L. üzerinde morfolojik ve anatomik araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Sezik, Ekrem

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Araştırmamızda Ziziphora capitata L.'nin yayılışı, morfolojik ve anatomik özellikleri aydınlatılmıştır. Bitki, tek yıllık, 4-15 cm boyunda, gövde dik, yükselici, dört köşeli, basit veya tabandan itibaren çok dallanmıştır. Çiçek durumu globos, Kaliks tubulat, gamosepal, 5 parçalı uçları diş şeklinde, örtü ve salgı tüylü, korolla bilabiat ve leylak renklidir. Yapraklar bifasyal, her iki epidermada da örtü ve salgı tüyü vardır. Palizat parenkimasi 2, sünger parenkiması ise 2 veya 3 aralıdır. Gövde de köşeler geniş kollenkima tabakalıdır. Epidermadaki örtü ve salgı tüyleri yapraktaki gibidir. Kabuk parenkimasi 3-5 sıral, endoderma dar ve bir veya iki sıralı hücrelerden meydana gelmiş bir halka şeklindedir. Periski sklerenkimatik, adacıklar halinde, floem dar, ezilmiş. kambiyum belirsiz, ksilem ise belirgindir. Öz ince cidarlı parenkimatik hücrelerden meydana gelmiştir.
In our research, the distribution (in accordance with David system of divided squares) morphological and anatomical properties of Ziziphora capitata L. has been determinated. Plant is an annual herb. 4-15 cm, simple branched or generally mostly branched from the bottom. Stem is erect, ascending and quardangular. Inflorescens is globose. Calyx is tubular with 5 toothed lobes which is covered with hirsut hairs. Bilabiat corolla is Hlac. Leques bifacial and have glandular and eglandular hairs. Palisade parenchyma is double rowed, spongy mesophyll parenchyma is 2 or 3 rows. Stem has a wide collenchyma layer at the angles. Epiderm has glandular and eglandular hairs, as leaves. Cortex parenchyma 3-5 rowed; endoderm consisting of single or double rowed isodiametric cells. Perleyel is sclerenchymacous; phloem narrow, crashed, cambium indistinct, Pith consist of large paranchymatic cells with cellulosic cell-walls.

Description

Keywords

Ziziphora capitata L., Morfolojik, Anatomik, Morphological, Anatomical

Citation

Tüme, G. ve Sezik, E. (1989). "Zızıphora capıtata L. üzerinde morfolojik ve anatomik araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 13-20.