Tarih felsefesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2002

Authors

Pompa, Leon
Yavuz, Ayşe

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tarihçiler insanın geçmişi, ne olduğu ve onun nasıl ve niçin olduğu ile ilgilenirler. Fakat geçmiş zor bir çalışma konusudur. O, algı eriminin ötesinde ve algının yetkinleştiği bilginin ölçütünü sağlamada başarısız olduğu sonuçlara yol açabilen araştırmanın özel metotlarını gerektirir. Onun içerikleri hemen hemen sınırsızdır ve tarihçinin savlarını doğru diye etkileyebilen, seçim kararlarını gerektirdiği için ayrıntının daha büyük ve daha küçük düzeylerinde çalışılabilir. O, bireysel geçmişin eylem deneyimlerini ve bizim herhangi bir doğru açıklamaya ulaşıp ulaşamayacağımızdan ya da onları anlayıp anlamadığımızdan emin olamayacağımız kendimizinkinden yeterince farklı olabilecek toplumları içerir. Sonuçta tarihçiler bulgularını, savlarının epistemolojik durumunu da etkileyebilen formlarda açıklamak zorundadırlar. Modern tarih felsefesi tüm bu zorluklarla ilgilenmektedir. Öncelikli sorun, objektif doğruluğa ulaşmak için tarihçilerin yeteneğinin araştırmanın her bir alanında ortaya çıkan zorluklarca ne kadar etkilendiğinin saptanmasıdır. Bu, bu bölümde, tarihçilerin kendilerine en azından felsefi bakımdan daha fazla problematik olduğunu düşündükleri aktiviteler ve muamelelerin şaşırtıcı yönü ile birlikte başlayan merkezi soru olacaktır.

Description

Bu çalışma, Leon Pompa'nın The Blackwell Companion to Philosophy, ed. Nicholas Bunin ve E. P. Tsui-James, 1998, ss. 415-441 arasındaki bölümün çevirisidir.

Keywords

Tarih felsefesi, Geçmiş, Algı, Tarihsel gerçek, Metot, Tarihçi sav

Citation

Pompa, L. (2002). ''Tarih felsefesi''. çev. Ayşe Yavuz. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 1, 94-119.