Tasımsal şekillerin matematiksel saptanmasına dair

Loading...
Thumbnail Image

Date

2002

Authors

Leibniz, Gottfried Wilhelm
Kahveci, Kutsi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu durumlardan anlayan hiç kimsenin tasımın şekli. ve modlarıyla ilgilenen mantık bölümünün geometriksel şekilleri azaltabileceği den şüphe etmediğini düşünüyorum. Gerçektende bir kaç yetenekli insan kendilerini bu durumu ispatlamaya vermişlerdir. Ancak işe yarar modların sayısının henüz belirlenmemiş olduğu dikkate değer bir olgudur. Şimdi yapmaya çalışacağım da budur ve bu geometri için değerli olduğunu düşündüğüm bir iştir. Çünkü eğer düzenli nesnelerin sayısını belirleyen insanlar methedilirse - bunu düşünmenin keyifli olması dışında faydasızdır- ve eğer conchoid ya da cissoid'in ya da nadiren kullanılan diğer bazı şekillerin daha zarif özelliklerini aydınlatmak için matematiksel özellikleri değerli olan bir araştırma olduğu düşünülürse, sahip olduğumuz en kullanışlı ve mükemmel şey olan insan aklı matematiksel kanunlar altında ne kadar iyi açıklanabilecek.

Description

Bu çalışma, Wilhelm Leibniz'in Logical Papers, Oxford, Oxford University Press, 1966, ss. 105-111 arasındaki bölümün çevirisidir.

Keywords

Tasımsal şekil, Matematik, Mod, Mantık, Geometri, Saptanma

Citation

Leibniz, G. W. (2002). ''Tasımsal şekillerin matematiksel saptanmasına dair''. çev. Kutsi Kahveci. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 1, 61-66.