Bursa-İznik Mahmudiye havzası yağış akış ilişkisinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1997

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Bursa-İznik ilçesinin kuzeyinde bulunan Mahmudiye havzasında gözlenen 24 saatlik toplam yağışlar kullanılarak havzanın yağış - akış ilişkileri incelenmiştir. Mecidiye ve Boyalıca meteoroloji istasyonlarının günlük toplam maksimum yağış verileri havzaya uyarlanmış ve istatistiksel olarak analiz edilerek 1, 2, 5, 10, 25, 50. 100, 500 ve 1000 yıllık yineleme periyoduna sahip yağışlar belirlenmiştir. Bu yağışların 2, 4. 6, 8, I 2 ve 18 saatlik yağış süreleri için SCS Eğri Numarası yöntemine göre meydana getirecekleri yüzey akış miktarları belirlenmiş ve aynı yağışlara ait yüzey akış hidrografları çizilmiştir. Ayrıca yağışlar ile bu yağışların meydana getireceği yüzey akış ve anlık pik debi değerleri istatistiksel olarak incelenerek yağış ile yüzey akış arasında polinomial ve yağış ile meydana getireceği anlık pik debi arasında üstel ilişki bulunmuştur.
Rainfall and runoff relations in Bursa-İznik Mahmudiye Watershed which is placed in northern Iznik and covers 23.4 km , was aimed to be determined. To characterize the rainfall in the watershed, adjusted daıly total maximum rainfall depths in Mecidiye and Boyalıca meteorological stations were statistically analyzed and rainfall depths in 1. 2. 5. 10. 25. 50. 100, 500, 1000 year return periods were determined and runoff depths for 2. 4, 6, 8, 12 and 18 hour lasted precipitation events were calculated using SCS Curve Number method and runoff hydrographs of these precipitation events were plotted. Statistically analysing the rainfall depths versus runoff depths and maximum discharges, a polynomial relation between rainfall and runoff was found while the relation between rainfall and peak discharge was a power function.

Description

Keywords

Yağış, Eğri numarası, Hidrograf, Yüzey akış, Rainfall, Sentetik birim hidrograf, Runoff, Curve number, Hydrograph, Synthetic unit hydrograph

Citation

İstanbulluoğlu, E. vd. (1997). ''Bursa-İznik Mahmudiye havzası yağış akış ilişkisinin belirlenmesi''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 55-66.