Kültür mantarının ( A.bisporus) değişik sıcaklık ve ambalajlarda muhafazası üzerinde bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1991

Authors

Bahri, Tunç

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sağlıklı bir toplum olmanın tek yolu dengeli bir beslenmeden geçer. Dengeli bir beslenme için de, besin değeri yüksek, kaliteli ve aynı zamanda ucuz yiyecekleri halkın tüketimine sunmakla olasıdır. İşte bu yiyeceklerden birisi de taze yemeklik mantarlardır. Ülkemiz nüfusunun yarısından fazlasının henüz iyi tanımadığı, tanıyıp da yemek isteyenlerin % 16.8'inin zehirlenmekten korktukları,onu da göze alıp yemek isteyenlerden % 20.7' sinin pahalı olduğunu öne sürmesi hiç de gözden uzak tutulmamalıdır.Türkiye'deki mantar üretim tesislerinin yetersiz koşullarda çalışması bu olumsuz nedenlerin başında gelmektedir. Bilgili personel ve ileri bir teknolojinin uygulanması ile yetiştiricilikten pazarlamaya kadar düzenli bir organizasyonunun kurulması halinde mantar üretim ve tüketiminde büyük gelişmelerin olacağı kesindir. Taze yemeklik mantarın hasat edildikten sonra; Hızla ön soğutmaya alınarak 2 saat gibi kısa bir süre içerisinde ürün sıcaklığına muhafaza sıcaklığına getirilmesi.Ambalaj materyali olarak kafesli plastikten yapılan ve boyutların daha önce belirtilen kapların içerisine 200g kadar konarak üzerinin delikli polietilen torbalarla kapatılması, Muhafaza ortam sıcaklığı olarak + 1°C'nin seçilmesi ve taşıma sırasında da soğuktan yararlanılması halinde taze mantarın kalitesinde önemli kayıplar olmadan en az 13 gün kadar saklamak veya uzak pazarlara göndermek, araştırmadan elde edilen bulguların ışığı altında mantar üretim ve pazarlama zincirinde yer alan ilgililere önerilebilir.
The only way of being a healthy society is "balanced nutrition’'. A balanced nutrition is possible by presenting the foods with high nutritional value, high quality and which are cheap. One of these foods is fresh table mushrooms. It should be considered that, more than half of our countıy's population don't know the mushroom well; 16.8 % of those who know it and want to eat it area afraid of becoming poisoned, and 20.7 % of those who venture it propose that it is expensive. The insufficient working conditions of mushroom production establishments in Turkey is the main cause of this negative situation. It is certain that great developments will take place with mushroom production and consumption by the establishment of a regular organization from growing to marketing with the use of well-informed personnel and advanced technology. After the harvest of fresh table mushrooms, it is advisable: To lower the product temperature to the storage temperature in a short time such as 2 hours with a quick precooling, - To place the product into the containers 200 g each which were made of caged plastic and with predetermıined size, - Depending on the findings obtained from the research, it can be recommended to choose + 1°C as storage temperature and to use low temperatures during transport in order to store it 13 days without significant losses in quality, or in order to send it to the distant markets.

Description

Keywords

Kültür mantarı, Sıcaklık, Muhafaza, Ambalaj, Cultivated mushroom, Temperature, Packaging, Casing

Citation

Türk, R. vd. (1991). ''Kültür mantarının ( A.bisporus) değişik sıcaklık ve ambalajlarda muhafazası üzerinde bir araştırma''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 39-52.