1990 Cilt 5 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 20
  • ItemOpen Access
    Le marquis de Sade contre le parlement d' Aix
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Mattei, Jean Louis; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Fransız Dili Eğitimi Bölümü.
    En 1772 le Parlement d’Aix condamna Sade a la peine de mort. Le marquis fut obligé de fuir jusqu'en Italie. Pourquoi cette condamnation? Sade était-il coupable ou innocent? Quelle fut la répercussion de cet événement sur les œuvres de Sade? Tout en cherchant à donner une réponse à ces questions, l'auteur étudie la psychologie de Sade, et avec des exemples tirés des textes fait apparaître ce qu'est le concept de justice chez le divin marquis".
  • ItemOpen Access
    Frauengestalten im roman: ''mein name sei Gantenbein'' von: Max Frisch
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Tuncer, Zihni; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bei der rezeptiven Betrachtung dieses modernen Romans kommt man unwillkürlich auf die Schlussfolgerung, dass sich der Mann bzw. das maennliche Geschlecht mit fortschreitender Emanzipation der Frau von seiner traditionellen Stellung, d.h. von seiner autoritaeren und überlegenen Position im gesellschaftlichen, individuellen und nich zuletzt familiaren Leben, gestossen findet. Im taeglichen Lebenskampf, sogar im beruflichen Bereich erweist sich die moderne Frau ganz und gar, dabei nicht selten dem Manne überlegen. Das ist eine Tatsache. Was aber der Leser von Frisch in diesem seinem Werk sehr interessant und bewundernswert finden kann, ist, dass der Autor als ein Mann mit einem sehr besonderen Augenmerk und aus seiner aussergewöhnlich grossen Lebenserfahrung her unheimlich viel Eigcnarıiges über das Wesen und das Gefühlsleben des gegensätzlichen Geschleclıts und nicht femer über die Unabhaengigkeit, die Souveraenitaet, die Verantwotung, die Mutterschaft, die Tugenden und über die Waffen der Frau fixieren und lebendige Frauentypen gestalten kann. Das steht auch fest.
  • ItemOpen Access
    Steles Antiques de Bursa
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Mattei, Jean Louis; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Fransız Dili Eğitimi Bölümü ve Pedagoji.
    Les anciennes inscriptions grecques qui ·se trouvent au musée archéologique de Bursa font revivre devant nos yeux le monde antique. Bien qu'elles soient gravées sur des pierres tombales, c'est comme si la mort elle-même était anéantie. Les sculptures qui les accompagnent nous ramènent de façon frappante à cette époque reculée. Avec leurs scènes pittoresques, nous pouvons suivre ainsi la vie quotidienne des premiers siècles de L'ère chrétienne. En outre, les inscriptions témoignent de la structure de la vieille société grecque. Ces monuments pleins de noblesse constituent des documents importants et irremplaçables concernant les siècles passés.
  • ItemOpen Access
    Çelik kalemle kazıma (Burin Engraving) yönteminin tarihi ve gelişimi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Bölükoğlu, Hülya; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Günümüzde birçok sanatçı ve sanatsever linolyum, ağaç, taş, serigraf ve metal baskıya devamlı artan bir ilgi göstermektedir. Çelik kalemle kazıma (burin engraving) yöntemi de metal baskı çeşitlerinden biridir ve çelikten yapılmış kazıma kalemleri (burin'ler) kullanılarak, metal levha oyulması sonucunda elde edilir. Metal baskı çeşitlerinin belki de en basiti; bu yöntemdir diyebiliriz. Fakat unutulmamalıdır ki, bu yöntemdeki ustalık, ciddi ve yorucu pratikte gizlidir.
  • ItemOpen Access
    Dünya çocuklarının durumlarından örnekler ve Türkiye'de çocuk konusunda başlıca sorunlar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Ulusavaş, Mualla; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
  • ItemOpen Access
    An evaluation of Gökalpian thought from the epistemological perspectives
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Anar, Suat; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    This article deals with the sociological and philosophical ideas of Gökalp, who is one of the most influential thinkers of Turkey, he Jived from 1876 to 1924. His thought has been being evaluated from the epistemological perspectives through comparison with his contemporaries.
  • ItemOpen Access
    Aile ana-baba ve çocuk yönünden Türkiye'de durum
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Ulusavaş, Mualla; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Ülkemiz farklı kültürel yayılım gösteren ve sosyal değişimlerden geçen bir ülke durumundadır. Doğal olarak, ailelerin özellikleri ve ana-babaların çocuklarıyla ilişkilerinde bu durumların etkisi yansımaktadır. Tipik olarak, çocuğun içinde yetiştiği aile yapısal olmasa bile işlevsel olarak geniş ailedir. Bu ailedeki kişiler ya da birimler arası ilişkiler, sıkı sorumluluk ve zorunluluk bağları ve karşılıklı bağımlılıktır. Aile içi dinamikler açısından, Türkiye'de geleneksel aile tipinde açık sevgi gösterilerine yer bulanmadığı, çoğunlukla bir iletişim azlığı dikkati çekmektedir. Ana-babaya saygı ve büyüklere boyun eğme bir kural olarak kabul edilir. Bu boyun eğiş çocuğun benlik gelişimine ket vuran etkenlerden biridir .Ayrıca, dış denetimin baskınlığı da, çocuğun özdenetim geliştirmesini engellenmektedir.
  • ItemOpen Access
    Traduttore / Traditore
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Denis, Philippe; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Fransız Dili Eğitimi Bölümü.
    La traduction, probablement, est aussi ancienne que la parole ou l'écriture. On connaît des textes de traités signés entre L'Egypte plıaraonique et les Hittites, rédigés en deux langues, et datant de plus de 3000 ans (cf la pierre de Rosette). Par traduction -orale ou écrite- on désigne la situation dans laquelle une personne peut comprendre et reproduire des informations, d'une langue dans une autre. Dans cet article, nous tentons d'approcher les problèmes inhérents à cet alt qu'est assurément la traduction.
  • ItemOpen Access
    Atatürk ve yabancı dil
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Gökmen, Ayla; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Dil geçmişte olduğu gibi bugün de, en önemli iletişim araçlarından biridir. Ulusları birbirlerine tanıtıp, deneyimlerinden karşılıklı yararlı sağlanmasına olanak veren dil, Osmanlı İmparatorluğu'nun Batılılaşma sürecinde de önemli işlevler üstlenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, ilkin öğrenci, ardından da subay olarak Batıyı Batı'nın kendi kaynaklarından okuyup öğrenen Mustafa Kemal, bu yolla, Cumhuriyetin kurulması yönünde değeri yadsınmaz birikimlerle donanmıştır. Cumhuriyetin kurulmasından sonra da, yeni Türk Devleti'ni öteki uluslara tanıtma görevi yabancı dil bilen kişi ve hatta bir dönem yabancı dilde yayınlanan Türk basınına verilmiştir. Anadil bilincini de pekiştiren çağdaş dillerin öğrenilmesini özendirmenin yanı sıra, Anadolu ve Türk tarihine, dilimizin kaynaklarına ışık tutacak betik bilimsel araştırmaları da başlatıp bu etkinlikleri sürekli bir biçimde destekleyen gene Atatürk olmuştur.
  • ItemOpen Access
    Selbstverwirklichung - entwicklung und entartung des ICH's in der gesellschaft in J.W. Goethe's "die leiden des jungen werther's" und U. plenzdorf's "die neuen leiden des jungen W."
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Kudat, Celal; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    In dieser Arbeit versuche ich die Entwicklung, die Selbstverwirklichung des Menschen in seiner Abgesondertheit, seinem Ausgestossensein, Nicht-Verstanden Werden oder Missverstanden Werden anlıand J. W. Goetlıes "die Leiden des jungen Werthers" und U. Plenzdorfs "Die neuen Leiden des jımgen W." miteinander vergleichend darzustellen.
  • ItemOpen Access
    Gesellschaftskritik im essay: ‘’Kopfgeburten oder die Deutschen sterben aus’’ von: Günter grass
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Tuncer, Zihni; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Die Eindrücke von seiner Reise nach Ostasien lassen den zeitgenössischen deutschen Autor, Günter Grass, mittels des Lehrerehepaars Harm und Dörte Peters dazu führen, anhand seines erzaehlerischen Essays "Kopfgeburten oder die Deutschen sterben aus" seine Erwaegungen zu den ungünstigen gesellschaftlichen Verhaeltnissen bis in die 80er Jahre in einer kritischen und satirischen Stellungnahme zu reflektieren. Seine Kritik richtet sich an die gesellschaftlichen Phaenomene bzw. Umstaende, die sich überwiegend aus der deutschen Industrialisierung und der darauf beruhenden Landespolitik ergeben, weswegen die deutsche Bevölkerung trotz des Wohlstands und des Jıohen Lebensstandards verglichen mit der in Entwicklungsländern, hier am Beispiel China, nicht so glücklich ist. In dieser Arbeit wird versucht, die Gesellschaftskritik des Autors aufzugreifen und sie zu erörtern.
  • ItemOpen Access
    La pieuvre des ‘’travailleurs de la mer’’ inexactitudes zoologiques et prose hugolienne au service d'un mythe
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Roux, Pierre Yves
    Si la planète que nous habitons s'appelle la Terre, chacun sait que près des trois-quarts de sa surface sont recouverts de mers et d'océans. Les plus profonds de ces océans sont plus profonds que nos plus hautes montages ne sont hautes et c'est un lieu commun que d'affirmer que l'Homme connaît mieux la planète Lune que la planète Mer".
  • ItemOpen Access
    Roman kavramının berisinde
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Efeoğlu, Ertuğrul; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Roman, tıpkı öteki yazınsal türler gibi, hiç de öyle sınırlan kolayca çizilip betimleniverecek bir yaratım değildir. Örneğin o, hiç kuşkusuz, kendi iç yasaları ve iç bağıntılarıyla kendi kendine yeten özerk bir yapıdır, her şeyden önce. Ne var ki romanın bu tür iç yapısal nitelikleri, bir toplumsal kurum olan yazın içerisindeki yeri ile, onun, öbür yazın dışı yapılarla karşılıklı etkileşim ve onlarla baglantılı olarak dönüşen gerçekliğinin yadsınmına da hiçbir biçimde yol açmaz. Bu nedenlerden ötürü roman sorunsalı, çözümü kolaylaştırıcı tamamlardan yoksun olmak bir yana, gerçeğin ancak bir yazının altını çizen, dolayısıyla tümü kuşatmaktan uzak bakış açılarıyla daha da derinleşmektedir. İşte salt bu yüzden, "roman kavramından çok, o kavramın berisinde durmak daha sağlıklı ve olanaklı bir tutum olarak görünüyor.
  • ItemOpen Access
    Lettre (Emily Dickinson)
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Denis, Philippe; Uludağ Üniversitesi/Pedagoji Fakültesi.
    Cette lettre adressée au poète Michel Deguy a parue dans une première version dans la revue Po&sie. (n 40). Ici dans- un deuxième état -- elle a pour but de présenter le travail de traduction de l'oeuvre d'Eınily Dickinson que nous poursuivons depuis une quinzaine d'années, ainsi que la poétesse américaine, qui, aujourd'hui, est considérée comme une figure majeure de la littérature outre-atlantique.
  • ItemOpen Access
    Bir umut şairi: Robert Desnos
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) İldem, Arzu Etensel
    Yirminci yüzyıl dünya sanatına ve Fransız şiirine damgasını vuran en önemli akımlardan biri kuşkusuz Gerçeküstücülük olmuştur. Birinci Dünya savaşının yol açtığı büyük kargaşadan sonra sanatçılar, içinde bulundukları düzene başkaldırarak yepyeni bir dünya görüşü getirmek istemişlerdir. Andre Breton bu görüşü "Mutlak başkaldırı, hiçbir kurala boyun eğmeme, düzenli baltalama" sözleriyle dile getirir Gerçeküstücülüğün manifestosunda. Başkaldırıyı başlatan, savaş yılları sırasında Dada hareketinin öncülüğünü yapan Tristan Tzara olmuştur. Savaştan sonra Paris'e giden Tzara, Andre Breton, Louis Aragon, Philippe Soupault, Paul Eluard gibi "öncü" şairleri etrafında toplar. Ancak Tzara'yla Breton arasındaki farklılıklar baş göstermektedir.
  • ItemOpen Access
    Albert Camus' de mutluluk arayışı
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Yılmaz, Nevzat
    Anlamsızlığın, ayrılığın, yalnızlığın ve ölümün egemen olduğu mutsuzluklarla dolu, acılı yaşamı sürdürmek durumunda olan Camus'nün insanlarının tek amacı mutluluğu gerçekleştirmektir. Ayırımsız, kahramanlarının hepsini, bir mutluluk arayışı içerisinde görmekteyiz. Pierre-Henri Simon, Sartre ve Camus arasındaki ayrılığa değinirken, Noces yazarının mutluluk fikrine ne denli bağlı olduğunu şöyle belirtir: "L'appel vers les hommes et ces rares jaillissements de tendresse qui parfois irriguent le désert sartrien de l'amour, on les retrouve chez Camus, mais plus fréquents et plus forts.
  • ItemOpen Access
    Alfred De Musset'nin geceler şiirinde George Sand'ın etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) İldem, Arzu Etensel
    Alfred de Musset'nin en tanınmış, hakkında en çok söz edilmiş ve araştırma yapılmış şiiri Geceler dizisidir. Edebiyat tarihçileri ve eleştirmenler genellikle Geceler dizisinin ilham kaynağı olarak George Sand'ı görürler. Geceler'in her dizesinde Sand'ın izini bulmuşlar, dile getirilen tüm duygu ve düşüncelerden onu sorumlu tutmuşlardır. Oysa Musset'nin yaşamının daha yakından inceleyen birtakım eleştirmenler Geceler dizisinde başka kadınlardan da söz edildiği ortaya koyarlar. Alfred de Musset edebiyat tarihi kitaplarında genellikle yanlış tanıtılan bir yazardır. Bu yanlış tanıtma, George Sand'ın etkisinin abartılmasından kaynaklanmaktadır. George Sand kuşkusuz Musset'nin yaşamını ve eserini etkilemiştir - romantik bir yazar olan Musset için aksi söz konusu olamazdı zaten - fakat sanılan ölçülerde değil. Bu makalede amacımız George Sand'ın söz konusu etkisinin asıl boyutlarını incelemektir.
  • ItemOpen Access
    Arthur Rimbaud et l'orient
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Gökmen, Ayla; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Nous avons publié dans le précédent numéro de cette revue, la première partie de notre article ou nous déterminons la place de Orient dans l'œuvre d'Arthur Rimbaud. Dans cette seconde partie on met en évidence l'existence réelle du poète dans cette région du monde: À Aden et au Harrar. Pour cette période de sa vie, toutes les facettes de la personnalité de Rimbaud ont été envisagées par la critique: le négociant, le savant, l'explorateur, l'arabisant, le lecteur du Coran. Il faudrait remarquer deux sales légendes à la vie dure: Rimbaud wıiquement occupé à gagner de l'argent, Rimbaud trafiquant d'esclaves. Il va sans dire la difficulté de cerner le visage complexe et contradictoire d'un homme tel que Jui. En guise de conclusion, rien ne semblait pourtant prédisposer Rimbaud à cette "quête". A travers l'Orient le "réel" prend le pas sur la littérature.
  • ItemOpen Access
    Başlangıcından XVI. yüzyıla kadar Fransız yazınında Türkiye imgesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Özçelebi, Ali; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Yabancı Diller Eğitimi Bölümü.
    Her ülkenin yanımda, komşu ya da uzak, dost ya da düşman başka bir ülkeden, bir ulustan yana edinilmiş bir yansıma, bir düşünce, bir imge vardır. "Her ulus, diyor M.F. Guyard, öteki uluslara, az yada çok dayanıklı, gerçekliği çoğu zaman yerini söylenceye bırakan karakter özellikleri yükler. Bir halk ozanının uyak bulma güçlüğü ile seçtiği bir sözcük, bir ünün kökeni olur. Fransız yazınında Doğu ve bu Doğu içinde Türkiye ve Türkler Ortaçağdan itibaren görünmeye başlarlar; günümüze dek diyemesek de yüzyılımızın ortalarına değin nitelik ve nicelik değiştirerek sürüp gelirler. Biz, ilki bu olan bir dizi makalede bu imgeyi incelemeye ve günümüzdeki izlerini irdelemeye çalışacağız.
  • ItemOpen Access
    Andre Gide ve Bursa izlenimleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Anamur, Hasan; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Andre Gide 1914 yılı Nisan ve Mayıs aylarında Türkiye'de bulunmuş ve bu gezisinde en uzun süre Bursa'da kalmıştır. Güncesinde "La Marche turque" başlığı altında yayınladığı gezi notlarında tek olumlu izlenimler Bursa kenti üzerindedir. Gerçekten de Gide Türkiye'yi Chateaubriand penceresinden görmüştür; önyargıları gezi notlarında açıkça görülmektedir. Bu temel olumsuz yaklaşımına karşın. Gide' in. Türkiye izlenimleri pek çok bakımdan ilginç bir tanıklıktır.