Bursa koşullarında bazı melez mısır (zea mays indentata sturt.) çeşitlerinde tane verimi ve bazı verim öğelerinin korelasyonu ve path analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, mısırda bazı karakterlerin birbirleri ile olan ilişkileri ve aynı karakterlerin path analizi ile dekara tane verimi üzerine doğrudan ve do/aylı etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme, Bursa sulu koşullarında 1997 ve 1998 yıllarında 13 at dişi melez mısır çeşidi ile yürütülmüştür. İncelenen özellikler arasındaki ilişkilerde, tane verimi ile koçan uzunluğu, koçan çapr, koçanda tane sayısı, bitkide koçan sayısı ve koçanda tane ağırlığı arasında pozitif yönde önemli ilişki bulunmuştur. Path analizi sonucuna göre, dekara tane verimine olumlu yönde en yüksek doğrudan etkiye sahip özellikler koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı, bitkide koçan sayısı ve bitki boyudur.
This research was conducted to determine the correlations among the some c haracıers and the direct and indirect effect of these characters on the seed yield per decade in com. The experiment was conducted with 13 hybrid corn varieties in 1997 and 1998 under irrigated conditions of Bursa Region. According to the results from relations among the characters investigated, signifıcant and positive correlations were found between seed yield and ear length, ear diameter, seed number per ear, ear number per plant, seed weight per ear. In results of path analysis, the seed number per ear, seed weight per ear, ear number perplantand plant height such as characters have positive and highest-direct effect on the seed yield per decare.

Description

Keywords

Atdişi mısır, Korelasyon, Path analizi, Verim, Dent corn, Correlation, Path analysis, Yield

Citation

Turgut, İ. (1998). ''Bursa koşullarında bazı melez mısır (zea mays indentata sturt.) çeşitlerinde tane verimi ve bazı verim öğelerinin korelasyonu ve path analizi''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 173-182.