Bazı melez mısır (Zea mays indentata sturt.) çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim ve verim öğeleri üzerine etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bursa sulanabilir koşullarında üç aldişi hibrit mısır çeşidinde azot dozlarının verim ve verim öğelerine etkisini belirlemek için yapılan bu çalışmada bitki boyu, koçan yüksekliği, koçan boyu, koçan çapı, koçanda tane sayısı, 1000 tane ağırlığı, bitkide koçan sayısı ve dekara tane verimi belirlenmeye çalışılmıştır. Denemeler, TTM-815, P-3163 ve Se/e çeşitleri kullanılarak 1997 ve 1998 yıllarında kurulmuştur. Üç tekerrürlü tesadüf bloklarında yapılan bu araştırmada dört farklı azot dozu (0, 12.5, 25 ve 37.5 kg N/da) kullanılmıştır. Azot dozu arttıkça koçan boyu, koçanda tane sayısı ve tane verimi de artmıştır. Yüksek tane verimi için en uygun azot dozunun 25 kg N/da olduğu saptanmıştır.
In order to determine the effects of nitrogen doses on the yield and yield components of three dent corn varieties, this study was carried out under irrigated cnditions in Bursa in 1997 and 1998. The plant height, ear height, ear length, ear diameter, seed numberlear, 1000 seed weıght, earl plant and seed yield lda were investigated. The field experiments were set up according to randomized black design witlı three replicated. Three varieties were used (TTM-815, P-3163 and Sele) and four rate of nitrogen (0, 12.5, 25 and 37.5 kg N/da) were applied. When the nitrogen levels increased, the ear Length, seed numberlear and seed yield increased. lt was determined that 25 kg N/da was suitable for high seed yield.

Description

Keywords

Aldişi mısır, Azot dozları, Verim ve verim öğeleri, Dent corn, Yield and yield components, Nitragen level

Citation

Turgut, İ. (1998). ''Bazı melez mısır (Zea mays indentata sturt.) çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim ve verim öğeleri üzerine etkisi''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 137-147.