İkinci ürün tarımı ve Bursa yöresinde uygulanabilme olanakları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1987

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ülkemizde Güney Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin sulanır tarım alanlarında ikinci ürün tarımı yapılarak birim alan üretkenliği arttırılmakta dır. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde sulanır alanlarda buğday arpa hasadından sonra ikinci ürün olarak soya, tane mısır, yerfıstığı, susam, çeltik, sorgum ve ayçiçeği tarımı yapılmaktadır. Bursa yöresinde ikinci ürün olarak baklagil ve mısır yaygın olarak, bostan, yerfıstığı, ayçiçeği, susam, çeltik. az miktarda yetiştirilmektedir. İkinci ürün fasulye Kasım ayında hasat olgunluğuna geldiğinden rutubet nedeniyle hasat, harman ve ürünün depolanmasında çeşitli zorluklar ortaya çıkmaktadır. Erkenci ve verimli fasulye çeşitlerin in kullanılmasıyla bu sorunun kısmen çözümlenebileceği düşünülmektedir.
Second crop is widely produced in the irrigated areas of South Marmara, Aegean, Medi terranean and Southeast Anatolia Regions and so, the productivity of per unit area is being increased. In these regions except for South Marmara, soybean, grain com, peanut, sesame, rice, sorghum and sunflower crops are cultiuated as a second crop under irrigated areas after wheat and barley haruests. However, grain legumes and corn are primarily, vegetables, peanut, sunflower, sesame and rice partially grown asa second crop in South Marmara Region. Since the second-crop bean matures in November and thus high moisture content in grains creates a lot problems in the region in haruest and storage. This problem in the region may be partially removed by using early-maturing and high yielding bean varieties as a second crop.

Description

Keywords

İkinci ürün tarımı, Bursa yöresi, Second crop production, Bursa province

Citation

Azkan, N. ve Yürür, N. (1987). "İkinci ürün tarımı ve Bursa yöresinde uygulanabilme olanakları". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 149-153.