Kombinasyon ıslahı uygulamasında bazı kantitatif özelliklerin F3, F4 ve F5 generasyonlarında belirlenen korelasyonları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada, yedi ekmeklik ve altı makarnalık buğday hat ve çeşitleri kullanılarak elde edilen 11 adet kombinasyonun F3, F4 ve FS generasyonlarında, bazı kantitatif karakterlerin, generasyonlar içerisinde ve generasyonlar arasında korelasyonları saptanmıştır. Genelde ekmeklik ve makarnalık buğday kombinasyonlarında başak boyu ile başakçık sayısı, başakla tane sayısı ve ağırlığı arasında olumlu ve önemli korelasyonlar belirlenmiştir. Benzer ilişkiler, başakçık sayısı ile başakta tane sayısı; başakla tane sayısı ile başakla tane ağırlığı arasında da bulunmuştur. Beklenen kimi ilişkilerin, tüm kombinasyonlarda stabil olarak ortaya çıkmaması, generasyonlar boyunca farklı iklim koşullan ve ekim zamanlan ile heterojen toprak yapıları gibi çevre koşullarından kaynaklanmaktadır.
In this research, eleven combinations were obtained by using seven winter and six durum wheats pertaming to their lines and varieties. Correlations of some quantitative traits of the combinations were determined at their F3, F4 and F5 generations, both within generations and inter generations. In general, correlations between spike length and spikelet per spike, number of seeds and seed weiglıt per spike were found positive and signifıcant in the combinations of winter and durum wheats. Similar relationships observed betwun number of spikelets and number of seeds per spike; number of seeds per spike and seed weight per spike. Some expected relationships appeared inconsisttnt in all combinations are attributable to some environmental conditions such as different climate, sowing time and heterogen soil structure encountered throughout the generations.

Description

Keywords

Kantitatif özellikler, Korelasyon, Genotip-çevre interaksiyonları, Quantative traits, Correlation, Genotype-environmental interactions

Citation

Yağdı, K. ve Ekingen, H. R. (1993). "Kombinasyon ıslahı uygulamasında bazı kantitatif özelliklerin F3, F4 ve F5 generasyonlarında belirlenen korelasyonları". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 139-151.