Mikrobiyel yolla üretilen bitki büyüme düzenleyicileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1997

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bitki büyüme düzenleyicileri, çok düşük konsantrasyonlarda bitkilerin önemli fizyolojik o{aylarmı etkileyen, doğal olarak oluşan ve organik nitelikte olan bir maddeler grubudur. Etkileri, büyüme ve gelişme olaylarında görülür. Bitkilerde büyüme ve gelişme olaylarını artıran, engelleyen veya değişikliğe uğrayan bitki büyüme düzenleyicileri; auksinler. gibberellinler, sitokininler, absisik asit ve etkileridir. Birçok toprak mikroorganizması bu maddeleri üretebilmektedir. Bu özelliğe sahip mikro Zora besin maddeleri açısından zengin olan bitki kök bölgesinde oldukça yüksek sayıda bulunmaktadır. Ancak, toprak organizmaları tarafından üretilen bitki büyüme düzenleyicilerinin oluşumu ve fizyolojik aktivitesi konusuna gereken ilgi gösterilmemektedir. Bunun nedeni bu maddelerin ekstraksiyonunun ve analitik tayinlerinin çok kompleks olmasıdır.
Plant growth regulators are a group of naturally occuring, organic substances that influence physiological processes of plants at low.

Description

Keywords

Bitki büyüme düzenleyicileri, Mikroorganizmalar, Plant growth regulators, Microorganisms

Citation

Uçkan, H. S. ve Okur, N. (1997). ''Mikrobiyel yolla üretilen bitki büyüme düzenleyicileri ''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 193-201.