Elma ağaçlarının farklı sulama yöntemi ve programları altındaki üretim özelliklerinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001

Authors

Orta, A. Halim
Yüksel, A. Nedim
Akçay, M. Emin
Erdem, Tolga
Balcı, Belit

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tekirdağ Ziraat Fakültesi Uygulama Alanında 1997 ve 1999 yıllarında yürütülen bu çalışmada, farklı sulama yöntemi ve programlarının elma ağaçlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, deneme konularına sulama suyu yüzey ve damla sulama yöntemleri ile kullanılabilir su tutma kapasitesinin % 40 ve 70’i tüketildiğinde uygulanmıştır. Deneme süresince uygulanan sulama suyu miktarları ve ölçülen mevsimlik bitki su tüketimi değerleri damla sulama yönteminde yüzey sulama yöntemine göre ortalama olarak sırasıyla % 72.5 ve % 62.7 daha az olmuştur. Farklı konularda verim ve kalite özellikleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark oluşmamasına karşın, bu bulgular sulama suyu ve ölçülen bitki su tüketimi ile birlikte değerlendirildiğinde; genel olarak, damla sulama yöntemi daha iyi sonuç vermiştir. Sonuçta, Tekirdağ koşullarında elma ağaçlarının sulanmasında, damla sulama yönteminin kullanılması ve yöntemin esasına uygun olarak kullanılabilir su tutma kapasitesinin % 40’ı tüketildiğinde sulanmaya başlanması önerilmiştir.
This study was conducted in the Application Farm of Tekirdağ Agricultural Faculty in the years of 1997 and 1999, to determine the effects of different irrigation methods and regimes on yield components of apple trees. Irrigation water was applied with drip and surface (ponding) irrigation methods when 40 % and 70 % of available soil moisture was consumed. As a result, it was found that applied irrigation water and measured seasonal evapotranspiration in drip irrigation plots were lower than those of surface irrigation plots as 72.5 % and 62.7 %, respectively. Although yield and quality parameters in the different treatments were not found to be significant, drip irrigation method gave better results when this results, irrigation water requirements, and evapotranspiration were evaluated together. In conclusion, it can be suggested that drip irrigation method has to be preferred for apple trees in Tekirdağ conditions and irrigation water has to be applied when 40 % of available water holding capacity was consumed.

Description

Keywords

Elma ağaçları, Sulama yöntemi, Sulama suyu ihtiyacı, Bitki su tüketimi, Verim ve kalite özellikleri, Apple trees, Irrigation method, Irrigation water requirement, Evapotranspiration, Yield and quality parameters

Citation

Orta, A. H. vd.(2001). "Elma ağaçlarının farklı sulama yöntemi ve programları altındaki üretim özelliklerinin belirlenmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2), 99-106.